Србија

Баћушке би хтеле базе на Балкану

Ако би Србија желела, могла би готово моментално да постане члан Заједнице договора о колективној безбедности (ОДБК)

Ако би Србија била заинтересована да приступи руском војном савезу, познатом као Заједницадоговора о колективној безбедности (ОДКБ), Москва би ту жељу моментално услишила, процењују руски војни експерти.Србија је од прошле недеље посматрач ОДКБ, савеза који многи доживљавају као наследника Варшавског пакта, а Руси не крију да прижељкују да Србија постане пуноправна чланица и да код нас граде војне базе.

Српски војни стручњаци сматрају да је идеја о чланству Србије у овом војном савезу преурањена. Бранко Крга, некадашњи начелник Генералштаба Војске Југославије и дугогодишњи обавештајац, подсећа да се Србија изјаснила као војно неутрална. Стога је, како каже, неозбиљно очекивати да дозволи градњу војних база било које земље.
Некадашњи начелник Војно-безбедносне агенције, а сада посланик СНС Момир Стојановић, оцењује да улазак у овај савез, чак и у статусу посматрача, Србији може вишеструко користити.

– Све чланице савеза су равноправне, без обзира на величину или економску моћ, што није случај са НАТО. Као друго, свим чланицама гарантују се суверенитет и територијални интегритет – каже Стојановић и истиче да би у том случају проблем Косова постао проблем свих чланица ОДКБ.Руски експерт Игор Коротченко рекао је да се из изјава српских званичника може закључити да Србија не искључује могућност да у перспективи приступи ОДКБ.

– Хоће ли се то десити и у ком року – отворено је питање. Нема сумње, то би било пожељно, ми бисмо поздравили приступање Србије јер би то одражавало историјску тежњу српског народа да буде партнер Русији – рекао је Коротченко, али додаје да треба бити свестан да ће ту тенденцију ЕУ, НАТО и Запад у целини дочекати на нож.
Генерални секретар ОДКБ Николај Бордјуџа назвао је разговоре о перспективи пуног чланства Србије преурањеним. Међутим, он успостављање овакве форме партнерства ОДБК и Србије види као „међународни догађај“.

Коментари (5)

 1. Aleksandar каже:

  I dobice i te kako i imaju da dobiju vise nego sto ovi sa zapda misle i pored kontrole USA ovog podrucja.I znaju gde i sta im treba itoce sigurno od mene licno i dobiti.Pa neka se nadmudruju posle Bosntil i oni.

 2. Serbon каже:

  Zasto da ne, Srbija se oslobodila katolickog zla (kleroustasa) i moze da odluci kuda ce.

 3. Milan Brkovic каже:

  Ma normalno je dati im bazu i to ili u Nisu aerodrom ili im dozvoliti da naprave sami gde god hoce bazu najbolje bi bilo na samo 1 km od Bonstila na Kosovu da je naprave.

 4. Ljiljana каже:

  Jednom carstvu se moramo prikloniti. Ja mislim da nam je Rusija bliža od zapada. Ako ništa drugo, a ono po religiji, jeziku, toploj Slovenskoj duši i golgoti koju smo proživeli i mi i oni.

 5. bojan каже:

  koliko znam Kosmet je i dalje deo Srbije a tu su vojn baze uljeza hmmmmmm ocigledno ovo vazi jednosmerno odnosno ako je nato u pitanju moze a ako su rusi nemoze ( e pa nece jos dugo , nadam se , ali kako vidim u Srbiji je sve manje srba a i to malo sto ostaje je sa ispranim mozgom )

Напиши коментар