Наоружање

„Армата“ и боља и јефтинија од „абрамса“

Пише: Јована Вукотић

Руководство „Уралвагонзавода“ је објавивши цену тенка „армата“ демантовало све гласине о „свемирским“ цифрама. Војни експерт Виктор Мураховски сматра да је „Т-14“ по својим техничким карактеристикама далеко испред свог америчког конкурента.

armata

Генерални директор корпрације „Уралвагонзавод“ Олег Сијенко је изјавио да ће, када буде почела масовна производња, цена овог тенка износити око 250 милиона рубаља, односно 3,7 милиона долара. Према речима Сијенка, производња једног примерка „армате“ заиста јесте скупа, али се ситуација мења када се започне са серијском производњом.

Процењује се да амерички конкурент „армати“ — „абрамс М1А2 СЕП“ кошта 8,5 милиона долара.

Према речима члана експертског савета колегијума Војно-индустријске комисије Виктора Мураховског, „Т-14 армата“ по техничким параметрима превазилази свог америчког конкурента.

„Ако упоређујете техничке карактеристике ’армата‘ је испред ’абрамса‘ за 30 до 40 одсто, по ефикасности борбене моћи, оклопне заштите итд. Што се тиче цене, требало би узети у обзир да се не купује, односно не плаћа само тенк, већ и комплет муниције, средства за техничко одржавање и обуку посаде. Тако да један тенк заправо кошта више ако се разложи по јединицама технике. Абрамс кошта између 10 и 11 милиона долара. Ови тенкови се осим у САД користе у Аустралији, а има их и у Египту. Али, последња модификација такозваног уранијумског оклопа постоји само у САД. ’Т-14 армата‘ је много јефтинија. Цена о којој је говорио Олег Сијенко је цена за ’унутрашњу употребу‘, односно цена по којој ће куповати руско министарство одбране. За извоз ће овај тенк бити предложен у оном облику и конфигурацији како буде тражило тржиште“, рекао је Виктор Мураховски за радио Спутњик.

Са овим становиштем се слаже и Иван Коновалов, директор Центра стратешке конјунктуре.

„Амерички тенк овде губи игру. Као прво, јер је тежи. Амерички тенк тежи 62 тоне, а руска ’армата‘ свега 48, што је јако битно због притиска на земљиште, терен. Што се брзине тиче — такође. ’Абрамс‘ може да развије брзину до 65 километара на сат, а ’армата‘ достиже до 80“, каже Коновалов.

Према речима Мураховског, конструктори су на тенку „Т-14“ направили куполу у којој неће седети посада, али не само због максималне заштите људства.

„Данас је најбитнија заштита посаде. Купола је овде тако конструисана јер техничка средства задужена за (п)осматрање и аутоматско праћење и идентификацију далеко превазилазе људске способности. Зато нема потребе да се људски живот ризикује зарад такве функције коју боље може да уради техничка опрема“, каже Мураховски.

Руска електроника, постављена на борбеним машинама, веома је поуздана, сматра Мураховски.

„Електроника се налази у свим модификацијама савремених тенкова у којима посада седи у борбеном делу, па и у куполи. У том смислу, од ’армате‘ се очекује исто — отпорност на штетне факторе оружја за масовно уништење, као и отпорност на факторе уништења противтенковског конвенционалног оружја. Борбено искуство показало је велику поузданост руских тенкова, нарочито њихове електронике“, закључује Мураховски.

 

Спутњик

Напиши коментар