Република Српска

Амфилохије: Од Сребренице стварају мит већи и од Дахауа и Аушвица!

Владика је Сребреницу назвао несрећом и наводи да се актуелним третирањем Сребренице припремају нови покољи над Србима подсећајући на догађаје из Другог светског рата, злочине Ханџар дивизије и усташких јединца над Србима, каои злочин у Братунцу

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије (Радовић) оценио је неприхватљивим начин на који се третира Сребреница и однос актуелног вођства државе Србије према  ратним дешавањима из јула 1995. године на овим просторима.

Митрополит Амфилохије сматра неприхватљивим то што се од Сребренице ”ствара симбол већи и од Дахауа и Аушвица”.

Иако је Сребреницу назвао ”несрећом”, тврди да се актуелним третирањем Сребренице ”припремају нови покољи”, подсјећаући на догађаје из Другог светског рата, злочине Ханџар дивизије и усташких јединца над Србима.

‘Питање те Сребренице јесте једна велика рана. Ако каже да већ клечи пред Сребреницом, а шта ћемо са Братунцем, са неколико хиљада побијених пре тога. Шта ћемо са оним што се дешавало на тим истом просторима, није то давно од 1941. до 1945. године. Колико је тамо побијено и уништено породица од разних Ханџар дивизија и разних НДХ јединица. Сад ти наједанпут преузимаш оно што су они створили мит о Сребреници. Па је Сребреница сада постала нешто веће и од Дахауа и од Аушвица. Тако форсирајући ту несрећу, која јесте несрећа у Сребреници, уствари се припрема за будућност нове покоље и нове мржње”, рекао је Амфилохије.

Злочине над Бошњацима и Хрватима назвао је несрећом и ”узајамном последицом тог зла и несреће Другог светског рата”.

”Што кажу, крв на крв је људска рана наопака”, рекао је Амфилохије.

Напиши коментар