Свет

Америка се спрема за рат с Русијом

САД су у својеврсним припремама за рат са Русијом – у току је распоређивање америчког војног особља у Украјини, војни тренинзи те продаја војних система, упозорава Мајкл Чосудовски за „Глобал рисрч“.

Започета је подршка украјинској Националној гарди кроз калифорнијско-украјински државни програм, чији је циљ, како се то званично тврди, да „промовише демократију, слободну тржишну економију и војне реформе“.

У пракси, међутим, то је искоришћено за каналисање подршке, путем војних саветника, батаљонима украјинске националне гарде у Донбасу – тврди Чосудовски.

Плаћеници и „приватно-безбедносни оперативци“ на уговору са Пентагоном и НАТО већ су распоређени у пољима деловања украјинске војске и Националне гарде у региону Донбаса у Источној Украјини.

Стејт департмент је потврдио да ће наставити да шаље „специјалне тимове“ у Украјину за „саветовање и војну обуку“.

Канцеларија за одбрамбену сарадњу (КОС), која ради за Америчку амбасаду у Кијеву, сарађује са украјинским министром одбране с циљем давања војне опреме, тренирањем и модернизацијом украјинске војске.

Амерички амбасадор Џефри Пјат, у сарадњи са помоћником државног секретара САД Викторијом Нуланд, игра кључну улогу у координацији активности између КОС-а и Украјине.

Војне претње, комбиноване са „економским ратом“ имају за циљ да створе социјалну и економску нестабилност у Руској Федерацији.

САД и НАТО војне вежбе, које су вођене протеклих месеци у Источној Европи и балтичким државама, биле су експлицитно усмерене против Русије – наводи Чосудовски, чести сарадник „Глобал рисрча“.

Председник САД Барак Обама 18. децембра потписао је акт Подршке украјинској независности, који предвиђа испоруку војне помоћи до 350 милиона долара како би била подржана војна кампања Кијева у Донбасу.

Средином децембра генерал Џејмс Ставридис, бивши комадант НАТО у Европи позвао је Атлантску алијансу да „пошаље оружје и војне саветнике Украјини и да јој помогне да се бори против сепаратиста које подржава Русија“.

„Не треба да ограничавамо само на не-смртоносну помоћ. Требало би да пошаљемо муницију, гориво, логистику. Сматрам да би сајбер подршка била веома значајна и корисна, као и потенцијални саветници“ – рекао је Ставридис, а пренео „Гардијан“.

Распоређивање америчког војног особља у Украјини траје под тзв. „Заједничким контакт-тим програмом Украјина“. (JCTP).

Његова улога јесте да распореди америчке војне тимове у Украјини и да приближи украјинској војсци разне аспекте западних армија – наводи Чосудовски.

С тим циљем, дeо украјинског војног особља послат је у САД на тренинг.

Напиши коментар