Србија

Зараженим месом хранили децу у Србији!

Ветеринарски инспектор М. Ц. прогласио пилеће месо из нелегалне кланице неисправним за људску употребу. Међутим, Министарство пољопривреде га 2011. ућуткивало и на крају сменило, открива заштитник грађана Србије

Неког послати на дугу робију!

Заштитник грађана Србије Саша Јанковић утврдио је да је Министарство пољопривреде „годинама игнорисало, ућуткивало и незаконито сменило“ ветеринарског инспектора који је указивао да се пилеће месо из једне кланице без одговарајуће контроле продаје грађанима, преноси Бета.

У саопштењу заштитника грађана наводи се да је шеф Одсека Републичке ветеринарске инспекције М. Ц. открио и документовао нелегалну кланицу кроз коју су прошле хиљаде пилића без уверења о здравственом стању, без доказа о вакцинисању и без прегледа меса и органа након клања, а да се то месо упркос томе нашло у продаји.

– Упркос томе што је месо прогласио неисправним за људску употребу, оно се ипак нашло у продаји. М. Ц. је поднео кривичне пријаве против својих колега и шефова у министарству, али и прерађивача и трговаца у чијим радњама је месо завршило – указао је заштитник грађана.

Инспектор је, како је наведено, установио и незакониту наплату такса за уверења о здравственом стању животиња и открио дупле рачуне и присвајање новца у ветеринарским станицама.

Сточарима су, како је указао заштитник грађана, наплаћиване таксе и до осам пута веће од прописаних.

М. Ц. је од ресорног министарства у два наврата 2011. године (у време министра Са­ше Драгина) тражио да спречи незаконит утицај на његов рад и заштити самосталност инспекцијске функције, али заштиту није добио, већ је два пута незаконито разрешен са места шефа Одсека републичке ветеринарске инспекције.

– Незаконитост та два решења о смени оба пута је утврдила жалбена комисија Ваде. Ипак, М. Ц. ни после више од годину дана од последње одлуке те комисије није враћен на радно место, иако му је у међувремену и Агенција за борбу против корупције дала статус заштићеног узбуњивача – указао је заштитник грађана.

Заштитник грађана је затражио да М. Ц. буде враћен на претходно или постављен на више руководеће радно место, као и да министар пољопривреде утврди одговорност унутар свог министарства, посебно у Управи за ветерину и Републичкој ветеринарској инспекцији, као и да против одговорних предузме најоштрије мере.

Републички омбудсман је о овоме обавестио и ресорни одбор Народне скупштине и Владу Србије. Документе о том случају заштитник грађана проследио је и полицији.

Курир, 25.2.2013.

Месо изазива рак

Курир је јуче објавио извештај инспектора М. Ц., који је указао да две године, од 2009. до 2011 (кад је министар пољопривреде био Саша Драгин), није било контроле меса у малопродаји и у угоститељским објектима. Према његовим речима, контрола је рађена само у Јабланичком округу, у ком је 30 одсто узорака било неисправно, односно имало хемијске супстанце које изазивају рак.

 

Извор: Курир

Коментари (1)

  1. Zoran каже:

    Tребало би тог инспектора поставити за Министра пољопривреде.

Напиши коментар