Војни полигон

ЗАПАД ДРХТИ: Ово је ново руско војно чудо

Нови авион, који ће бити произведен до 2024. године, летеће суперсоничном брзином од око 2.000 километара на час, и моћи ће да пренесе невероватних 200 тона терета

pak-ta

Русија се припрема да произведе нови хиперсонични транспортни авион „ПАК ТА“ помоћу којег би у најкраћем року била у стању да на било коју тачку на планети превезе пуноправну војску, укључујући и тенкове са пратећом муницијом.

Према најавама московске Војно-индустријске комисије, неколико десетина транспортних авиона нове генерације моћи ће да пренесу 400 најновијих тенкова „армата“. Нови авион, који ће бити произведен до 2024. године, летеће суперсоничном брзином од око 2.000 километара на час, и моћи ће да пренесе невероватних 200 тона терета. Такође, авион ће моћи да остане седам сати у ваздуху без допуне горива, а максимална дужина лета достизаће 7.000 километара. У оквиру ње ће на више нивоа бити омогућено аутоматско утоваривање терета. Летелица ће такође моћи и да избацује терет из ваздуха што ће омогућити војсци да распоређује јединице по било ком терену.

Руски војни стручњаци сматрају да паралелним развојем мреже војних база на Блиском истоку, Латинској Америци и југоисточној Азији, за које се такође очекује да ће бити завршене до 2024. године, очигледно је да ће Русија бити спремна за интерконтиненталне борбе. На овај начин, тврде стручњаци, Русија ће постати велесила која ће у сваком тренутку моћи да транспортује потребну ратну опрему на жељену територију, што уједно представља највећу претњу свим руским садашњим и будућим противницима.

„ПАК ТА“ програм подразумеваће израду 80 нових транспортних авиона до 2024. године, што значи да ће за 10 година Руска централна војна команда моћи да распореди своје тешко наоружање на било којој тачки на планети. Поред преношења тенкова, један од главних задатака „ПАК ТА“ транспортера биће и пребацивање осталог тешког наоружања као што су разна противавионска ракетна постројења, противтенковска и остала лака оклопна возила.

На данашњи дан једини транспортни авион који би могао да парира овој новој летелици јесте „Антонов АН-225“, који је у стању да понесе 250 тона терета и специјално је прављен за потребе „Буран“ свемирског програма још из доба Совјетског Савеза.

 

Новости

Напиши коментар