среда, 22. 03. 2023.

УОЧИ ВАСКРСА: Благодатни огањ из Јерусалима стиже у Београд на Велику суботу

Благодатни огањ из јерусалимског Храма гроба Господњег и ове године биће достављен у православне храмове и манастире Србије, Црне Горе, Хрватске и Републике Српске. Спремност да помогне разношењу пламена у цркве и манастире у планинским деловима Србије већ је изразио прослављени режисер Емир Кустурица, понудивши да у ту сврху стави на располагање свој хеликоптер, наводи портал „Руски експрес“.

Docek-Blagodetnog-ognja
Фото: Танјуг / Немања Јовановић

Благодатни огањ се на чудесан начин појављује у Храму гроба Господњег уочи Васкрса, на Велику суботу, приликом молитве јеурсалимског патријарха. Огањ ће у Србију донети делегација са епископом славонским Јованом на челу. Специјални авион из Тел Авива слеће на београдски аеродром „Никола Тесла“ у суботу. Одатле ће огањ бити превезен у Храм Светог Саве и предат патријарху српском Иринеју. Церемонија дочека благодатног огња почиње у суботу у 22.30 испред Храма Светог Саве. Тачно у поноћ, следи Васкршња литургија коју ће предводити српски патријарх.

Свечаност ће бити уприличена и у Саборној цркви Васкрсења Христовог у Подгорици. Учешће српске делегације у васкршњим свечаностима у Јерусалиму организовао је руски Фонд Светог Василија Великог уз подршку Фонда Светог Андреја Првозваног. Доношење благодатног огња специјалним авионом из Јерусалима у главне градове Црне Горе и Србије организовао је Фонд Светог Василија Великог. Акција се спроводи уз подршку и координацију београдског медијског центра „Руски експрес“ који носи име Ногина и Куриноја, новинара који су нестали 1991. у близини Костајнице, на самом почетку рата у Хрватској.

Благодатни огањ је прошле године први пут званично донет на канонску територију Српске православне цркве, а дочеку у Београду осим хиљада грађана присуствовале су личности из јавног и политичког живота, међу којима је био и председник Србије Томислав Николић.

 

Политика
1 коментар

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *