Регион

Ухапшен Сакиб Махмуљин због набијања српских глава на колац (ВИДЕО)

Телевизија Републике Српске сазнаје да су припадници Сипе рано јутрос по налогу Тужилаштва БиХ ухапсили Сакиба Махмуљина.

Sakib-Mahmuljin

Телевизија Републике Српске сазнаје да су припадници Сипе рано јутрос по налогу Тужилаштва БиХ ухапсили Сакиба Махмуљина, бившег команданта трећег корпуса такозване Армије БиХ због сумње да је починио ратни злочин над српским заробљеницима и цивилима. Раније су медији писали да је Махмуљин уз Шефика Џаферовића, ратног начелника Центра служби безбједности Зеница најодговорнији за злочине над Србима из Возуће.

Ријеч је о предмету друге категорије у којем је истрага започета у тужилаштву при Хашком трибуналу након чега је предмет прослијеђен правосуђу БиХ, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Махмуљин је осумњичен за злочине почињене на ширем подручју Возуће, у којима је учествовала и јединица одреда “Ел муџахедин”, чији су припадници за вријеме ових борбених дејстава, починили убиство око 50 ратних заробљеника српске националности, који су претходно отети од друге јединице Трећег корпуса, која их је заробила.

Он је осумњичен да је за нечовјечно поступање према око 20 ратних заробљеника и цивила које су наведени одбијали одмах предати јединици Војне полиције у складу са заповједима.

Сакиб Махмуљин као командант Трећег корпуса такозване Армије БиХ терети се да је пропустио да спријечи да припадници јединице “Ел муџахедин” почине ратни злочин над ратним заробљеницима и цивилима, те да починиоце казни након почињеног злочина.

Он се терети да је имао информације да се припадници ове, њему подређене јединице, спремају починити ова кривична дјела, односно да су их већ починили, али да није ништа подузео како би спријечио злочине и казнио починиоце, те му се ставља на терет командна одговорност за кривична ђела која су починили припадници одреда “Ел муџахедин”.

Махмуљин је осумњичен за ратни злочин над ратним заробљеницима, цивилима, рањеницима и болесницима.

Након хапшења које је извршено рано јутрос у Сарајеву, осумњичени ће бити спроведен поступајућем тужиоцу који ће га испитати и након тога донијети одлуку о покретању приједлога за одређивање мјере притвора или мјера забране у складу са законом.

РТРС

Напиши коментар