Војни полигон

УАЗ „Патриот” – универзално теренско возило (ВИДЕО)

Ново теренско возило, модификовано на захтев руске војске, моћи ће да се користи и у цивилне сврхе.

uaz-patriot

Теренско возило УАЗ “Патриот” прошло је сва потребна тестирања и креће у серијску производњу, саопштио је за новинаре Артјом Жолтиков, руководилац одељења за сарадњу са државним структурама компаније УАЗ на изложби “Интерполитех”.

“Патриот” за војне сврхе разликује се од цивилне варијанте пре свега по шасији, јер на точковима има челичне коване фелне. Код војног “Патриота” нема ни шина на крову, предвиђен је причвршћивач за шанчани алат (алат за ручно обављање инжењерских радова), причвршћивач канистра за воду, уље и наоружање.

Војни “Патриоти” опремљени су бензинским моторима снаге 128 KS. Маса са опремом износи 2 тоне, капацитет – до девет људи, максимална брзина – 150 km/h.

Према информацијама прес-службе Централног војног округа Министарства одбране, јединице ЦВО већ користе преко 30 аутомобила с погоном на сва четири точка УАЗ-3163 “Патриот”, као замену за возила застареле модификације УАЗ-3151. У наоружању такође постоји специјални мобилни систем за контролу “Патриот-Окапи” (радарски систем на шасији аутомобила “Патриот”), који омогућава откривање и препознавање непокретних и покретних циљева на удаљености до 15 km.

Возило је дорађено на захтев Министарства одбране РФ. То се посебно тиче његове експлоатације у областима са суровом арктичком климом. О томе је раније говорио заменик начелника 21. опитног Научно-истраживачког института Министарства одбране РФ, пуковник Вадим Демик.

“УАЗ ‘Патриот’ се може користити и као командно возило на које се може уградити различита опрема и наоружање мањих димензија, тежине до једне тоне, као што су системи за везу и радио-лоцирање, ПТРК (противтенковски ракетни комплекс), ПТВР (противтенковске вођене ракете)”,  рекао је за “Руску реч” независни војни експерт Кирил Кудрјашов.

Ако се “Патриот” упореди с војним возилом Hummer H1, Н2 и Н3, онда је овај други добар за брзу вожњу ван путева, али по равном терену, као што су пустиње, док се “Патриот” може кретати и по беспућу, и по неравнинама, и по изразито излоканим путевима, објашњава Кудрјашов.

Поред тога што га користи војска, “Патриот” је добар и у “цивилству”, што је његова предност, сматра експерт. По његовим речима, велика предност овог возила је његова двострука намена (за разлику, рецимо, од руског оклопног возила “Тигар”). А то ће, несумњиво, привући и стране купце, не само из војне сфере. Истина, за сада се још не говори о извозу аутомобила УАЗ “Патриот” у иностранство.

 

Руска реч

Напиши коментар