Србија

ТУЖНО: Ратни ветеран и мама и тата

Откако му је жена оболела, Небојша Васић (47) из Кутлова сам подиже Максима старог седам месеци с прегршт љубави у огромној немаштини. Због детета је морао да напусти посао, а живе од 8.500 динара помоћи.

nebojsa-vasic-sin-maksim-samohrani-roditelj-bolesna-zena-ratni-veteran

Сеоским каљавим путем стижемо до дворишта с монтажном оронулом кућом. На тераси мушкарац качи веш да се суши, махом бенкице и штрамплице за бебу.

– Добро дошли! Уђите ви, ја долазим, само да ово завршим. Журим јер мог бепца морам да нахраним и да му дам лекић. Мукица… закачио га вирус – каже Небојша Васић (47) из Кутлова надомак Крагујевца.

После минут улази у кућу. Хитро вади седмомесечног сина Максима из колица и с њим у наручју сипа млеко у шерпицу, па га подгрева на решоу.

– У квару су ми и шпорет и фрижидер. Немам новца да их поправим. Кувам на једној рингли решоа, а храну држим на полици у ходнику, код улазних врата. Тамо је хладно – прича Небојша док храни бебу на флашицу.

Добио старатељство

Од децембра је сам подиже.

– Бивша супруга… Добра је она, али има неких здравствених проблема, психичких… Није више кадра да се стара о детету. Ја сам га од рођења купао, хранио. Видели су то и социјални радници, па сам добио старатељство – прича Небојша нетремице гледајући у Максима.

Из његових очију просто исијава прегршт љубави према детету.

Небојша је таксирао и на бувљој пијаци трговао гардеробом. Морао је да прекине да би био уз бебу. Овом ратном ветерану, који је дошао с Косова 1999, једини приход су 8.500 динара накнаде за интерно расељене.

На хлебу и луку

– Ма, ја могу да живим на хлебу и луку. За сина ми требају пелене, млеко, гардероба… Купим то, а направим дуг за струју. Прете да ће да исеку. Не ради ми ни пумпа на бунару, па доносим воду са извора. Али леп ми је живот. Имам Максима и он ми је све што ми треба. Кад порасте, вратићу се на посао, па ће и он имати нешто више од тате – зрачи оптимизмом Небојша, коме је истекла и регистрација аутомобила, али га вози јер мора да води Максима код лекара.

nebojsa-vasic-sin-maksim-samohrani-roditelj-bolesna-zena-ratni-veteran-1

Максим слабо напредује

БЕБА ИМА ШУМ НА СРЦУ, КИЛУ…

Максим има шум на срцу. Срећом, полагано се губи. Нажалост, има и препонску килу. Мора на операцију, али…
– Не смеју лекари да га оперишу док не достигне потребну тежину, а малени мој слабо напредује. Набацио је претпрошлог месеца свега 150 грама, а прошлог још мање – само 50. Јоој, само да ми ојача – све тишим, дрхтавим гласом прича Небојша бришући сузе које му навиру на очи.

Коментари (1)

  1. Vuk каже:

    Svaka cast burazeru! Drzi se ljudino i ne brini, bice to momak i po kad poraste!!

    Volio bi ako moze redakcija da organizuje da mu se barem nekako pomogne. Siguran sam da ce svaki dinar do njega doci.

Напиши коментар