Православље

Свети Владика Николај: „Шта је то мајка?“

sveti vladika nikolaj

Свети Владика Николај и његова мајка испред цркве у Лелићу

„Шта је то мајка? Мајка је биће најсличније Богу. Питање, које сам често постављао себи и одговор који сам добио приликом једног незаборавног догађаја. Био сам као ђак присутан на стрељању једног разбојника. Осуђен на смрт, везан за колац над ископаном раком, жандарми с пушкама чекају команду за стрељање. У том се појави једна жена, па кршећи руке поче преклињати: „Господо, немојте га убијати, не знате колико је он добар био“. „Наведен је на зло, учинио је једно недело, а ја знам много његових добрих дела“. „Ако ви не верујете мени, питајте комшије, они ће посведочити“. „Преклињем вас, не убијајте њега, ево, убијте мене“.

Овај догађај се дубоко урезао у моју душу. А кад сам доцније учио у богословији, како је Христос дошао у свет да умре за грешнике, да спасе грешнике, ја сам се увек сећао ове мајке.

Зашто је Христос пострадао за грешнике, зашто је у сваком грешнику видео неко добро од пепеловог зла, исто као што мајка, и само мајка, може да нађе нешто добро и у најпропалијем сину и у најпропалијој ћерки својој? Поклонимо се зато материнству, јер су слика љубави Божије. Да није било светих матера, многи Светитељи и Светитељке, и стубови Православља, не би били уписани у наш календар да њихове мајке нису биле свете душе.“

Свети владика Николај охридски и жички

Vladika-Nikolaj

Коментари (1)

  1. RADMILA VUCINIC каже:

    PROCITALI SMO SILNE KNIGE,KO VISE,KO MANJE, I NIKAD NAM NIJE DOSTA (BAR MENI). OVO STO PROCITAH OSTAVI ME BEZ DAHA.JER SU RETKI LJUDI KOJI ULIVAJU U NAS TOLIKU MUDROST I POSTOVANJE. TRUDIM SE DA SAMA KLESEM SVOJE MISLI I RECI,DA NE CITIRAM TUDJE. ALI.. SAD MOGU, BEZ SUJETE , MORAM DA PROSLEDIM DRUGIM LJUDIMA KOJI,ETO NISU PROCITALI VLADIKINE ZAPISE. MOJE DUBOKO POSTOVANJE.

Напиши коментар