Историја

Страх од Душана силног

Пренос моштију Цара Душана 1968. изазвао панику у власти СФРЈ. Комунисти покушали да спрече постављање саркофага у цркви Св. Марка

 

Мошти цара Душана одвајкада се сматрају чудотворнима, нарочито кад се Срби нађу у шкрипцу, кажу историчари и теолози. Зато је пре 45 година пренос моштију из Патријаришије СПЦ, где су чуване у тајности, у Цркву светог Марка на Ташмајдану уз присуство 6.000 верника изазвао велико узнемирење власти СФРЈ, открио је проф. др Вељко Ђурић.

– После недавне иницијативе групе историчара и теолога да се цар Душан прогласи светитељем, започео сам истраживање тајанствене судбине његових моштију – каже проф. Ђурић. – У архиву Југославије сам открио строго поверљиве документе Савезног извршног већа и Државне комисије за верска питања, који сведоче о паници после најаве Патријаршије СПЦ да ће мошти цара Душана 18. маја 1968. бити свечано пренете у Цркву светог Марка.

Тадашње власти СФРЈ ову вест су сазнале из листа „Православље“, само неколико дана пре свечаности и панично послале агенте верских комисија да истраже „сумњиву акцију“. Њихови извештаји сведоче о непријатном изненађењу партијских апаратчика који нису ни знали за постојање Душанових моштију.

– Душан Глумац, некадашњи професор Богословског, а тада Филозофског факултета, открива комисији да је кости цара Душана у Патријаршију донео професор Радослав Грујић – наводи др Ђурић. – Он наводи да их је Грујић чувао у картонској кутији у својој библиотеци, а наглашава да је патријарх Герман морао знати за њихово постојање. Глумац оцењује свечано преношење Душанових костију као демонстрацију и позив на окупљање Срба.

У „строго пов.“ извештају о разговору „другова из Савезне и србијанске комисије за верска питања“ као главна тема наводи се испитивање мотива СПЦ да се царске мошти пренесу у Цркву св. Марка после деценијског скривања.

– Дошли смо до заједничког закључка да се ради о политици руководства СПЦ, као „заштитника“ српске историје и српства. Будући да је Црква св. Марка најпространија и на најистакнутијем месту у Београду, смештај саркофага цара Душана на таквом месту треба да подсећа вернике СПЦ на Душаново царство и тиме буди великосрпска осећања – писали су руководству СФРЈ чланови верских комисија.

Они су резигнирано закључили да се пренос моштију не може спречити пошто је хиљаде грађана најавило долазак на опело које ће над царским саркофагом обавити патријарх Герман и архијереји СПЦ.

– Међутим, сматрамо да патријарху Герману треба замерити што се читава акција припремила и спроводи без икаквих консултација – стоји у поверљивој „Информацији у вези преноса костију цара Душана“ од 16. маја 1968. године.

ЧУДОТВОРНЕ МОШТИ

Мошти цара Душана открио је 1927. велики научник и богослов професор Радослав Грујић приликом ископавања манастира Свети Арханђели код Призрена. – Народ, а нарочито потомци старе властеле у доба тешких невоља отимали су се као о амајлије о кости великог цара. Његови успеси изгледали су ненадмашиви, па су и моштима његовим приписивали магичку моћ – забележио је проф. Грујић који је деценијама чувао мошти од крадљиваца реликвија, немачких окупатора и острашћених револуционара.

Напиши коментар