Свет

Што ме вучеш међеде један

Док су чувари изводили генерала Ратка Младића из суднице он је чувару рекао да је међед, а заштићеном сведоку псовао мајку „турску“

Оптужени српски херој, генерал Ратко Младић избачен је из суднице Трибунала у Хагу зато што је рекао да сведок оптужбе из Сребренице лаже, а док су га припадници обезбеђења изводили сведоку је опсовао мајку „турску“. 

После два дана одсуства због мањег медицинског захвата, Младић је у среду ујутро доведен у судницу где је сведок РМ-346 започео исказ о томе како је преживео наводно стрељање стотина муслимана на војној фарми Брањево, 16. јула 1995.

Због Младићевог здравственог стања, судије су, после двадесетак минута, дале кратку паузу да би оптужени могао да на неколико минута изађе из суднице.

Док се враћао у судницу, генерал Младић је гласно изговорио неколико речи, а председавајући судија Алфонс Ори питао је сведока да ли се оптужени њему обратио.

„Највероватније, зато што је рекао да сам ја то све слагао, нисам сигуран да ли је за мене, претпостављам“, одговорио је заштићени сведок РМ-346.

Судија Ори потом је наложио да генерала Младића изведу из суднице, а оптужени је, док су га стражари изводили, на то довикнуо: „Што ме, бре, уклањаш међеде један! Ја сам рекао мом адвокату… Овај лаже, Турчин, п***а ти материна турска!“.

Позван од судија да потврди или негира да је његов клијент рекао сведоку да лаже, Младићев адвокат Бранко Лукић одговорио је да је Младић рекао адвокату Миодрагу Стојановићу да је сведок „све научио напамет“.

Сведок РМ-346 је, на питање судије, казао да је Младић рекао да је он све „измислио и слагао“.

Исказ сведока настављен је пошто је генерал Младић изведен из суднице. По одлуци већа, он ће моћи да се у судницу врати по окончању сведочења РМ-346.

Напиши коментар