Србија

Срамота: Колевка српске државе под водом због ресторана

Ћерим Шемсовић, власник ресторана Рас, изградио је брану на Рашки и потопио део Старог Раса који је под заштитом Унеска.

iguman-sopochana-teokist

Месецима је овај споменик под водом, пун смећа и трња. Тим поводом огласило се и братство пар километара удаљеног манастира Сопоћани које тражи од државних органа хитну реакцију којом би се зауставило пропадање једног од најзначајнијих историјских споменика у Србији.

„Трговиште је пар месеци под водом и нико ништа не предузима. Али пропадање овог споменика траје и дуже. На овај локалитет мештани изводе стоку на пашу, користе га као депонију, а на средњовековном гробљу бацају остатке угинулих животиња“, прича игуман Сопоћана Теокист. Он додаје да у Трговишту постоји седам цркава, од којих су три сада под водом.

„Поплављена је и ранохришћанска базилика, а изградњом ресторана отежан је приступ пећини у којој је Манастир Светог Архангела Михаила, јер једини пут према њему води кроз башту ресторана“, прича он.

Отац Теокист тврди да се вода појавила после изградње бране, чиме је подигнут ниво воде, па се она подземним токовима слила у Трговиште.

„Не оптужујемо ми власника ресторана који је изградио брану, већ тражимо одговорност органа који су то дозволили без истраживања где ће отицати вода после радова“, изричит је Теокист.

Он каже да су представници Завода за заштиту споменика пре месец дана обилазили Трговиште, али да се од тада ништа није десило.

„Све је пребачено Министарству културе, а нико прстом не мрда. Треба решити проблем подземних вода. Након тога се Трговиште мора оградити, а добро би било и поставити знакове са легендама који ће користити туристима“, предлаже Теокист.

Шемсовић: Склањамо је

„Ту импровизовану брану подижемо лети, али је чим почну кише уклањамо. То ћемо и ових дана урадити. Не верујем да је локалитет поплављен због ње, а ако стручњаци утврде да је она узрок, извињавам се и више је нећемо зидати“, каже Шемсовић и додаје да је уложио велики новац за заштиту Трговишта.

 

РАС

Напиши коментар