Свет

Шојгуова сајбер војска — паметна, стручна и ефикасна

Пише: Оливера Икодиновић

САД имају најмоћнију сајбер армију, која има 9.000 „војника“. Финансирање такве војске, према проценама стручњака, стаје око седам милијарди долара.

Руска армија формирала је јединице за информационе операције. Детаљи о сајбер јединицама држе се у строгој тајности, али војни стручњаци тврде да ће њихов задатак бити откривање и сузбијање претњи које долазе споља и унутар земље, откривање сајбер саботажа и „диверзија“ у средствима информисања, као и супротстављање хакерским нападима.

Војска за информационе операције, наводе стручњаци, тесно ће сарађивати и са другим структурама Министарства одбране, али и Федералном службом безбедности и Спољном обавештајном службом.

Министар одбране Сергеј Шојгу је овог месеца по први пут отворено о томе говорио. Он је обелоданио да је руска армија формирала јединице за информациони рат, које су снажније и знатно ефикасније од било којих до сада које су се бавиле контрапропагандом. Он сматра да руска пропаганда мора бити „паметна, стручна и ефикасна“.

Шеф комитета за одбрану Државне думе Владимир Шаманов је објаснио да је војска за информационе операције створена пре свега „за заштиту интереса националне одбране и конфротације у информационој сфери“.

По мишљењу бившег начелника Генералштаба, генерала Јурија Балујевског, у садашњим условима информациона борба прелази у први план. Према његовим речима, победа над противником у овој борби може бити много важнија од победе у класичном војном сукобу, јер се она води без проливања крви, а има изузетан ефекат, који погађа и паралише све органе власти непријатељске земље.

Моћне информационе снаге су потребне Русији и како би спроводила своју мировну политику, сматра председник Академије за геополитичке проблеме генерал-пуковник у пензији Леонид Ивашов. Он истиче да Русија треба да престане да се правда, већ да натера Запад да пређе у одбрану и да спроводи операцију против његових лажи.

„Сваки рат, а ми данас говоримо о сајбер рату, предвиђа дефанзивне и офанзивне операције. Рекао бих да је то првенствено одбрана, откривање намера евентуалног противника, њихових напада и уопште њихове стратегије. Дакле, биће ту и офанзивних и одбрамбених операција, а наносиће се и контранапади. Предузимаће се и превентивне мере. Такође, важно је истаћи да ће ова војска бити активна и када је реч о терористичким сајбер претњама и да је отворена за сарадњу и са другим земљама по том питању, јер ти напади представљају претњу за све нас“, каже Ивашов за Спутњик.

Ивашов истиче да ће се нове јединице за информациони рат бавити и геополитичким анализама и препознаваће одакле прете информативни удари.

„Те јединице можемо називати војском само условно, јер ће њих чинити сајбер стручњаци, који ће прикупљати информације о евентуалним сајбер нападима на руске Оружане снаге, инфраструктурне објекте, банкарски систем, државне институције итд, а такође ће нудити и решења за заштиту од тих сајбер напада. У суштини, стварање тих сајбер јединица је одговор Министарства одбране на формирање сајбер команде у САД. Пентагонова сајбер команда има око 40.000 војника и окупља најбоље стручњаке из целог света. Руска војска за информационе операције биће знатно мања, али по ефикасности ће моћи да им се супротстави, јер Русија у том смислу има велики потенцијал“, каже Ивашов.

У Русији се о стварању војних сајбер јединица говори већ годинама. Потпредседник руске Владе Дмитриј Рогозин је још 2012. указао на потребу да се створи сајбер команда у Оружаним снагама Русије. Структура, према његовим речима, треба да се бави осигуравањем информационе безбедности армије и инфраструктуре државе у целини.

Руски медији подсећају да је Министарство одбране још 2013. створило „научну чету“, у којој се обучавају војни специјалисти у области информационих технологија, а која је тада незванично названа „сајбер војском“.

О потреби да се „ефикасно одбијају претње у информационом простору“ исте године говорио је и руски председник Владимир Путин.

Међународна аналитичка агенција „Зекурион“ објавила је да Русија улази у пет земаља са најмоћнијом сајбер армијом. Стручњаци тврде да се ове структуре користе за војне операције у сајбер простору, али да ниједна земља у свету званично није признала своје учешће у сајбер рату.

Према њиховим подацима, САД имају најмоћнију сајбер армију, која има 9.000 „војника“. Финансирање такве војске, према проценама стручњака, износи око седам милијарди долара.

На другом месту је Кина. Процењује се да сајбер армија те земље има око 20.000 људи, а да Влада за такву структуру издваја милијарду и по долара.

Треће место заузима Велика Британија, која на 2.000 сајбер војника троши 450 милиона долара годишње, а четврто Јужна Кореја, чија сајбер војска има 700 људи, што државу кошта 400 милиона долара.

Русија се нашла на петом месту. Аналитичари наводе да у руској сајбер војсци служи око 1.000 хакера, за које се издваја 300 милиона долара годишње.

Шеф аналитичког центра „Зекурион“ за Спутњик каже да у свету постоје десетине земаља које званично имају сајбер војске, а да их реално има више од стотине. Они се баве шпијунажом, сајбер нападима и информационим ратовима.

„Они имају различите циљеве и извршавају разне задатке, али у принципу постоје три основна правца у којима делују. Први је шпијунажа. Шпијунажа се води ради откривања и добијања некакве поверљиве, тајне информације, а подразумева и пресретање комуникације одређених лица и институција. Сајбер напади су други правац и, у ужем смислу, подразумевају реалан, директан напад на информациони систем, инфраструктурне објекте, транспортну инфраструктуру. Он се такође односи и на проучавање сајбер простора, прикупљање информација о средствима заштите информације. И на крају, трећи правац је информациони хибридни рат. Тај појам је доста широк, а обухвата различите начине утицаја на формирање јавног мнења. Главно поприште таквог рата су медији и друштвене мреже“, објашњава Уљанов.

Руску војску за информационе операције чиниће најбољи стручњаци из разлитичитих области: програмери, математичари, инжењери, криптографи, везисти, официри за електронско ратовање, преводиоци и други.

 

Спутњик

Напиши коментар