Свет

Сиријски џихадисти претња Европи

Лондон – Што дуже буде трајао сиријски конфликт, већа је опасност од настанка нове генерације милитантних екстремиста који ће представљати претњу за Велику Британију и друге европске земље, упозорио је британски министар спољних послова Вилијем Хејг.

Говорећи о стратегији безбедности, он се осврнуо и на Русију која има сопствене проблеме са нападима милитантних исламиста, али заједно са Кином упорно блокира акцију Савета безбедности УН против сиријског председника Башара ал-Асада, пренео је Ројтерс.

Рат између Асадовог режима и побуњеника, који траје скоро две године и у којем је погинуло готово 70.000 људи, постао је својеврстан магнет за стране џихадисте који желе да замене Асадову, углавном секуларну владавину радикалним исламским уређењем, наводи британска агенција.

Хејг је рекао да Британија није изгубила веру у револуције арапског пролећа, али је упозорио да је Сирија најакутнији случај побуне коју су „узурпирали” екстремисти. „Сирија је дестинација број један за џихадисте широм света”, оценио је он у говору о британској стратегији за борбу против тероризма у Краљевском институту РУСИ.

„То укључује известан број појединаца повезаних са Уједињеним Краљевством и европским земљама. Они можда не представљају претњу нама ако прво оду у Сирију, али ако преживе, неки могу да се врате ојачани у својој идеологији и са искуством у руковању оружјем и експлозивима”, рекао је он.

 

Танјуг

Напиши коментар