Свет

Руски тајни тенк „Армата“ покорава Арктик?

Пише: Денис Кунгуров

Перспективни тенк „Армата“ прави се од посебног челика коме нимало не сметају екстремно ниске температуре. Министарство одбране РФ није најавило да ће ови тенкови бити размештени на Арктику, али Русија, како истичу експерти, још из совјетског доба има искуство примене тенкова у Заполарју (подручју изнад Поларног круга).

armata

Тајни руски тенк „Армата“ (биће представљен јавности на јубиларној паради поводом Дана Победе 9. маја 2015) имаће оклоп са ознаком 44С-СВ-Ш. Како је на изложби „Интерполитех-2014“ у Москви саопштио Јевгениј Чистјаков, представник Научноистраживачког института за челик и легуре који је конструисао овај тенк, нови оклоп не губи своја својства и може да се експлоатише на арктичким температурама.

Тенкови на Арктику?

Та изјава говори да Русија разматра могућност коришћења тешке оклопне технике на Арктику, где се управо формира војна групација руских оружаних снага. Арктик може постати „јабука раздора“ између водећих сила због енергетских ресурса фосилног горива испод леда који се топи. Русија већ сада истиче да полаже право на знатан део тих ресурса и непрестано појачава војно присуство у том региону.

Како је раније саопштио командант копнених трупа РФ, генерал-пуковник Александар Постњиков, техничка основа арктичке бригаде у ближој перспективи је вишенаменски оклопни транспортер-тегљач МТ-ЛБВ. Касније ће то бити борбена платформа породице борбених возила и возила за снабдевање, произведена на бази унификоване дводелне блиндиране гусеничне платформе. Министарство одбране званично не говори о стварању оклопне тенковске бригаде на Арктику. Најближа мотострељачка јединица оружаних снага РФ налази се у граду Печенга у Мурманској Области.

Па ипак, војна команда свакако разматра теоретску могућност коришћења свих врста технике на територији која припада сфери њених интереса, а данас је то Арктик.

Када је реч о борбеним дејствима са применом оклопне технике на критично ниским температурама, важно је имати у виду да су совјетске трупе имале такво искуство. Совјетска армија је у Другом светском рату успешно дејствовала против немачких снага на територији Финске и Норвешке.

Како истиче Алексеј Хлопотов, независни војни експерт за копнено наоружање, руски тенкови су показали своју надмоћ још у Другом светском рату у северној Норвешкој, током Петсамо-киркенешке операције. „Тенковске бригаде и самоходно-артиљеријски пукови прелазили су норвешке литице и поред јаких мразева. И то нису били савремени тенкови, него модели из 1940-их: тенк КВ (Клим Ворошилов) и самоходна артиљеријска оруђа ИСУ-152 на бази тенка ИС (Јосиф Стаљин, рус. ‘Иосиф Сталин’)“, каже Хлопотов. На тим подручјима Заполарја температура је достизала минус 40 степени Целзијуса. У околини руског града Мурманска, који се налази изнад Северног поларног круга, у совјетском периоду често су вршена тестирања у виду трке тенкова, истиче експерт.

Тенк ће бити лакши

Нови тенк „Армата“ је замишљен тако да због лакшег оклопа има предност у односу на друге моделе. Конструкторима је пошло за руком да појачају чврстину челика и да истовремено сачувају његову пластичност. Такав спој ће омогућити да се дебљина оклопне плоче смањи за 15% без губитка заштитних својстава. Планирано је да се нови материјал користи и у модернизацији технике коју армија већ поседује. Нова врста челика има изразита одбрамбена својства захваљујући ситнозрној структури, оптимизованом процесу легирања и посебној термичкој обради, истиче Научноистраживачки институт за челик и легуре у свом саопштењу за јавност. Задатак новог оклопа је заштита бојевих модула, оптичко-електронских уређаја и спољашње апаратуре тенка од метака из стрељачког оружја и пројектила из аутоматских топова.

„Захваљујући побољшаним својствима легираног челика смањена је ломљивост, што је актуелно за примену технике на подручјима са ниским температурама“, објашњава Михаил Тимошенко, независни војни експерт, аутор књиге „Армија Русије“.

И поред свих иновација, није искључено да ће се „тенк будућности“ суочити и са неким проблемима у регионима са екстремно ниским температурама. На пример, ниске температуре могу бити ризичне за електронику „Армате“. Неопходно је имати у виду ефикасност примене тешке оклопне технике са гледишта заштићености електронике и њене спремности да подноси ниске температуре и тешке атмосферске прилике.

Према томе, и поред тога што ће тенк бити направљен од суперчелика, могу се појавити проблеми са електроником. Са друге стране, треба знати права својства и могућности радио-електронске опреме, које у савременој оклопној техници има заиста много, коментарише за „Руску реч“ независни војни експерт Василиј Поњатов.

На војној радио-електроници увек се наводи распон температуре на којој се она може користити (на пример, од -50 до +50). За Арктик ће овај дијапазон бити повећан, а биће уведена и одговарајућа процедура пријема делова радио-електронских уређаја, као и уређаја у целини, објаснио је експерт.

 

Извор: Руска реч

Напиши коментар