Војни полигон

Руски ловци Су-30 „обрисали нос“ британским „Тајфунима“

Представници Ратног ваздухопловства Индије саопштили су да су током заједничких војних вежби њихови пилоти „на суво“ поразили своје колеге из Велике Британије. Индуси су летели са ловцима Су-30 МКИ, пише „Independent“, а преноси „ИноТВ“.

Su-30

Издање истиче да су војни маневри били одлична могућност за британске пилоте да тренирају заједно са авионима руске производње. То је веома корисно имајући у виду тензију између Русије и Запада и учестала пресретања руских авиона у близини ваздушног простора балтичких земаља.

Како су изјавили представници индијских ВВС, они су постигли запањујућу победу над својим британским колегама резултатом 12:0. Ради се о непосредној ваздушној борби. Осим тога, Индуси су изјавили да су њихови пилоти са Су-30 победили не само у такмичењима један на један против напреднијих британских „Тајфуна“, већ и у борбама у којима су против једног индијског авиона учествовала два британска.

Представници британског Ратног ваздухопловства ове изјаве окарактерисали су као „комичне“ и „осмишљене за публику унутар земље“. Они су истакли да су саопштења која су се појавила у индијским медијима „у потпуној супротности са реалним резултатима војних вежби“. Осим тога, Британци су изјавили да су се њихови пилоти борили „са пола снаге“, јер нису у потпуности искористили своје најнапредније системе наоружања.

Издање наводи да британски стручњаци за авијацију сматрају да су изјаве индијске стране импресивне, али да их не треба посматрати као реални показатељ борбених способности авиона. „Су-30 МКИ је један од авиона који је узет у обзир приликом дизајнирања ʼТајфунаʼ, како би овај могао да га пресретне и уништи. Нема сумње да ће у правим рукама он представљати озбиљну претњу“, цитира издање Тонија Озборна, шефа лондонског представништва „Aviation Week“.

 

Руска реч

Напиши коментар