Војни полигон

Руска крстарећа ракета Х-101 први пут примењена у Сирији (ВИДЕО)

Најновија крстарећа ракета Х-101 наводно је била употребљена у ваздушним нападима руске авијације у уторак на положаје „Исламске Државе“ у Сирији. То је била њена прва борбена употреба у историји.

Најновија крстарећа ракета Х-101 наводно је била употребљена у ваздушним нападима руске авијације у уторак на положаје „Исламске Државе“ у Сирији. То је била њена прва борбена употреба у историји: такав закључак се може извући на основу видео снимка који је објавило руско Министарство одбране, пише „Взгляд“.

„Високопрецизни удари крстарећим ракетама из авиона Ту-160“, наводи се у опису снимка који је објавио МО РФ.

На снимку се види да главни део ракете има зашиљени облик, као и ребро на ободу, што одговара спољним карактеристикама ракете Х-101. С друге стране, главни део ракете Х-55 ракета, које се такође лансирају из Ту-60, имају кружни облик.

Председник Академије геополитичких проблема Константин Сивков за РИА „Новости“ је потврдио извештаје бројних медија, према којима су руски стратешки бомбардери Ту-95МС, који су укључени у операцију ВКС Русије у Сирији од 17. новембра, гађали позиције ИД крстарећим ракетама Х-101.

„Највероватније је било управо тако. С једне стране, то је чин застрашивања ИД, а са други – тестирање новог оружја. Једна је ствар обављати тестирање једне или две ракете, а друга – њихова борбена употреба“, рекао је Сивков.

Према његовим речима, ракета Х-101 је могла бити лансирана и са територије Русије, јер је њен домет преко 5 хиљада километара, два пута већи него домет ракете „Калибар“, којима је погођен ИД из Каспијског мора. Међутим, данас не постоје механизми за копнено лансирање оваквих ракета.

„Лансирање ове ракете може се обављати на минималној висини од три хиљаде метара, а максималној од 12 хиљада метара, под условом да се авион креће брзином од 900 километара на сат. За разлику од копнених и морских ракета, Х-101 нема стартни мотор, тако да се она мора бацати из ваздуха како би имала почетну брзину“, рекао је експерт.

Како сматра, током операције Ваздушно-космичких снага у Сирији може бити тестирано и друго напредно оружје. „Мислим да је могуће да у Сирији први пут буде употребљена нова суперјака вакуум бомба, тежине око 40 тона са експлозивном снагом од око 400 тона ТНТ-а. Такође, могу бити употребљене вођена авио-бомбе великог калибра, тежине од 1,5 тона“, додао је Сивков.

 

Руска реч

Напиши коментар