Свет

Руска државна безбедност открила идентитет свог „естонског Сноудена”

Агент естонске тајне службе КАПО Уно Пусепе 20 година радио за Русију и пре три године се преселио у Москву

fsb

Руска служба државне безбедности – Федерална служба безбедности – открила је свог агента који је 20 година радио као „кртица” у естонској државној безбедности КАПО и предавао Москви податке специјалних служби САД, Велике Британије, Шведске, саме Естоније и других земаља НАТО.

Открила је такође да се тај агент зове Уно Пусепе и да је естонску државну безбедност напустио пре три године због одласка у пензију и да се потом преселио у Москву.

Врх ФСБ је истовремено прецизирао да је захваљујући њему било осујећено „цурење информација” које је америчка Агенција за националну безбедност (НСА) покушавала да украде упадом у руски телекомуникациони кабл и „технички продор у амбасаду РФ у Талину”.

Естонац је Москви помогао да и пре појаве Едварда Сноудена схвати размере деловања НСА у Сједињеним Државама и Европи.

Пусепе је одрастао у породици совјетског официра, школовао се за радисту-диверзанта и служио у КГБ Совјетског Савеза.

КАПО је естонски пандан ФСБ, а Пусепе је 1996. године – радећи као специјалиста за прислушкивање – одлучио да ради за Русију. Његова веза са Москвом постао је бивши колега Николај Јермаков који је слао у Москву тајне извештаје о деловању и плановима целог низа западних обавештајних служби, укључујући ЦИА, MI5, БНД, СИС и НСА.

Пусепе је помогао ФСБ да раскринка бившег сарадника Спољне обавештајне службе Русије Валерија Ојамаје којије радио за Британце и пожелео да сарађује и са КАПО.

Све ово је, наравно, забринуло Американце, али нису успели да дођу до Пусепеа. Једино су успели да „заскоче” његовог колегу Владимира Ветмајна којег су натерали да призна да је радио за Москву и осудили га на 15 година затвора.

 

Извор: Факти

Напиши коментар