Свет

Русија је испоручила Сирији системе „Панцир-С1“

РУСИЈА је претходних недеља испоручила Сирији артиљеријско-рекетне системе „Панцир-С1“ – саопштио је војно-дипломатски извор московској агенцији Интерфакс.

„Испорука ПВО система малог домета „Панцир-С1“ реализована је у складу са раније потписаним уговором. Ово су потпуно легалне испоруке“ – нагласио је исти извор.

Системи „Панцир-С1“ достављени поморским путем у сиријску луку Тартус где се, иначе, налази и пункт за материлано-техничко обезбеђење Ратне морнарице Руске Федерације.

Генерални директор „Рособоронекспорта“ Анатолиј Исајкин саопштио је на прес-конференцији да његова компанија наставља да реализује уговор о испоруци наоружања и војне технике Сирији, јер се та земља не налази ни под каквим санкцијама Савета Безбедности ОУН.

„Санкције не постоје. Настављамо са извршавањем својих уговорних обавеза о испоруци војне технике. Међутим, та техника није офанзивног карактера“ – рекао је А. Исајкин.

Према његовим речима, Рособоронекспорт испоручује у Сирију пре свега системе за противваздушну одбрану и ремонтну технику.

Страни медији су претходно тврдили да је Сирија од Русије добила 36 комплекса артиљеријско-ракетног система „Панцир-С1“.

„Панцир-С1“ пројектовао је тулски Конструкторски биро који улази у састав концерна „Високопрецизни системи“.

Сам „Панцир-С1“ у стању је да гађа сва савремена и перспективна средстава напада из ваздуха на удаљеностима до 20 километара и до 15 км у висину.

Брзина ракете је 1300 метара у секунди. Систем може да истовремено гађа четири циља.

У борбеним условима систем се може употребити ради неутралисања и уништења копнених и поморских циљева и живе силе. У стању је да дејствује са места и у покрету, као и уз краћа заустављања.

 

Извор: Факти

Напиши коментар