Регион

Руси наоружавали Словенију током рата у СФРЈ

Љубљана ракете СА-16 и АТ-4 платила Русији више од 30 милиона долара

Словенија је током ембарга Уједињених нација почетком деведесетих, у време распада СФРЈ, примила од Руске Федерације више стотина савремених ракета СА-16 и АТ-4, које су коришћене у сукобима са Југословенском народном армијом, показује истраживање словеначких новинара Блажа Згаге и Матеја Шурца, које су објавили у својој књизи „У име државе“.

Они у књизи на којој су радили више од годину дана наводе и да је Словенија поменуте ракете платила Русији више од 30 милиона долара.

Аутори пишу и о продаји муниције и минско-експлозивних средстава из складишта ЈНА, која је освојила словеначка Територијална одбрана, али и оних које је ЈНА напустила у Словенији после одласка у октобру 1991.

– Словенија је продала више хиљада тона војних залиха Хрватској и Босни и Херцеговини, и то за више десетина милиона марака и долара у готовини. Та сума је махом завршавала у Министарству одбране Словеније, које је водио Јанез Јанша, каже Згага.

Како истиче, Словенци су још у јесен 1990, иако је СФРЈ званично постојала, продавали противоклопно и противавионско оружје Хрватској.

– Словеначки специјалци вежбали су Парагине Хосовце и више од 500 босанских Муслимана у Кочевским шумама и продавали су оружје по зеленашким ценама, наглашава Згага. Он објашњава да се чак догодило и да су узели новац унапред, оружје нису доставили, а новац никада нису вратили.

– Када је Југословенска ратна морнарица у јесен 1991. блокирала хрватске луке, више хиљада тона оружја и муниције је дошло у једину словеначку луку – Копар и одмах камионима било прослеђено за Хрватску и БиХ. То је урађено уз помоћ тајних служби поменутих држава. У Копар је између јуна 1991. и фебруара 1992. дошло најмање 20 бродова из много земаља. Најважније пошиљке оружја су дошле из Бугарске, Пољске, Украјине и Румуније. Главни центар је било бечко предузеће Scorpion International Services, које је само на један рачун у раздобљу септембар 1991 – септембар 1993. примило више од 80 милиона долара на рачун у Будимпешти. Само Румунија је послала кроз Копар око 3.500 тона оружја, наводи Згага и додаје да је Хрватска са Украјином договорила испоруку од 12.000 тона оружја.

Он истиче да су за многе пошиљке бродовима нашли финансијске трансакције у милионима долара упућених предузећу Cenrex, које је у власништву пољске војне обавештајне службе WSI и украјинског предузећа Global Technologies International.

– Из Бугарске оружје је слало и државно предузеће Кинтеx. Све то је било од великог значаја за словеначку војну одбрану, јер је дошло само седам дана пре осамостаљења. Са тим оружјем је Словенија вероватно могла оборити више хеликоптера ЈНА за време десетодневног сукоба у јуну 1991, каже Згага. Он наглашава да су трговци оружјем за време ратова у некадашњој СФРЈ зарадили доста новца, постали друштвена елита и касније настављали своје неморално деловање у свим сегментима друштва.

– И данас су државе настале на подручју некадашње СФРЈ под утицајем ратних профитера, а милиони некад поносних људи живе у страху и без перспективе, каже Згага и наводи да све те државе данас више личе на колоније и домовине корупције и организованог криминала него на нормалне државе. Он објашњава да се из трилогије може видети и да су код распада СФРЈ реализовани велики стратешки спољни интереси и утицаји, као и да су до више од 6.000 званичних докумената дошли уз помоћ повереника за информације од јавног значаја, али и да су поред тога урадили и више интервјуа са умешаним људима.

Како се прикривало

Аутори у својој књизи објашњавају и како су словеначки политичари успели да прикрију своје илегално деловање и како су корумпирали правосуђе Словеније. „Највише смо писали о многим истрагама и аферама у којима су политичари вешто утицали на полицајце и тужиоце, који су покушали истраживати трговину оружјем. Пишемо и о прању новца и набавкама робе са ратним профитима у неким европским државама. Читава трилогија завршила се афером ’Патриа’, набавком финских оклопних возила, у којој је тадашњи министар обране и премијер Јанез Јанша са сарадницима из 1991. оптужен за корупцију“, закључује Згага.

Како се шверцовало

– На пример, један документ каже да је неки брод дошао у луку Копар, други каже да је исти брод дошао из Румуније, трећи да је следећи дан почело стизати много конвоја камиона из Копра у Хрватску, али у дипломатским депешама између тадашњег министра одбране Хрватске Гојка Шушка и словеначког министра одбране Јанеза Јанше пише да су тим бродом биле послате ракете за вишецевне бацаче ракета, артиљеријска муниција и слично, све са косовима оружја. Тако смо могли реконструисати велики број тадашњих илегалних послова, који су кршили резолуцију УН и читаво домаће законодавство – објашњава Згага.

Коментари (2)

  1. kec каже:

    a mi srbi pusimo i ubijaju nas kako hoce a ovamo na drugoj strani vidi sugave rumune a vidi i ruse majke ti -nemam rijeci..za ukraince necu trositi rijeci ..reci cu samo jedno sve sto se sada desava to je po zasluzi svakome.

  2. Данко Б. Марин каже:

    У СФРЈ је извршен злочин против мира – те , базичне злочинце треба да казни међународни суд.

Напиши коментар