Србија

Ризик у сваком залогају

Канцерогено млеко, затрована риба, шверцовано месо – плаше потрошаче у Србији али и у Европи. Контроле намирница проређене због мањка новца. Све више сировина сумњивог квалитета

КУПЦЕ нико не штити, не само у Србији, већ и оне из комшилука. Не стишава се бура после информације да је у нашем региону повучено млеко хрватских произвођача са опасним, канцерогеним материјама. Још више плаши чињеница да не постоји систем који би гарантовао квалитет хране на нашој трпези. Контроле су, због недостатака новца у буџету проређене, а анализа увозних производа ослања се само на знање и искуство инспектора.

И док надлежни тврде да Србија није увезла спорно млеко, дилема какву храну заиста једемо, све више мучи српске потрошаче. Инспекције које надзиру прехрамбене производе и сировине су увеле ванредну контролу, а према речима начелника пољопривредне инспекције, Ненада Катанића, прве лабораторијске анализе се очекују већ у уторак.

– Ванредна контрола је обухватила све домаће и стране произвођаче и дистрибутере млека – тврди Катанић. – Нема места паници, јер је у први мах установљено да млеко, које је у Хрватској повучено из продаје, није никада ни ушло у Србију.

Међутим, контаминирано млеко није једини производ, кога се потрошачи у Србији, са разлогом плаше. Наиме, у понедељак је у јавност доспела информација и да су рибе из Дунава заражене непознатим паразитом, опасним по здравље. А још један разлог за стрепњу купаца је и вест од пре неколико месеци да је добар део прошлогодишњег рода кукуруза, који се, иначе користи за прехрану стоке и живине, контаминиран. И мада нас уверевају да су контроле редовне, а намирнице здравствено исправне, квалитет је у најмању руку сумњив. Та стрепња се појачава након изјава потрошачких организација да код нас више до две године нису рађене упоредне анализе намирница.

– Свакако да постоји могућност да и код нас дође до појаве токсичних и канцерогених материја с обзиром на то да се сирово млеко увози из БиХ, одакле иде и за Хрватску – каже Вера Вида, председница Центра потрошача Србије. – Не знамо шта би било када би се чешће радиле контроле, вероватно би се то нашло и код нас на тржишту, јер просто је немогуће да су свуда у региону те материје присутне, а да се само код нас не појављују и да је све у реду.

Потрошачи посебно стрепе од увозних, осетљивих намирница, попут меса и месних прерађевина. Значајне количине хране из иностранства стижу „сивим“ каналима. У домаћој индустрији меса, према незваничним информацијама, користе се највише увозне сировине. Иако на паковањима месних прерађевина пише „произведено у Србији“, готово 90 одсто сировина стиже из иностранства. За домаће купце велика је непознаница квалитет рибљих конзерви, филети неких риба, које код нас у продају стижу из свих крајева света, али често и са веома загађених подручја. Недовољна контрола производа из увоза је евидентан проблем, тврде и стручњаци. Гаранција није ни висока цена.

– Многа наша испитивања, додуше од пре три године потврдила су да цена није мерило квалитета – каже Петар Богосављевић, председник Покрета потрошача. – Једини начин да купци сазнају шта једу јесу контроле инспектора. Међутим, оне су у последњих годину дана знатно проређене због недостатка новца.

Потрошачима, тако, остаје једно да верују државним инспекцијама да добро и савесно обављају свој посао.

Коментари (2)

  1. Ivan Ilic каже:

    Toje kada njednom svi hocu da postanu’gospoda’Jer u Srbiji parol”Selo smradi a Seljk smrdi”To u Americi nije!Vec ponos biti”Farmer”proizvodjac hrane!Moj Stric na Seluje doktor u penziji!Radi seljacke poslove i ja kd stignem iz Amerike n duzi omor nestidimse na mojoj zemlji raditi!Meni Krave i kokoske u Avliji nesmetaju i nesmrde!jedem naj bolju hranu i naj jevtiniju jje proizvodim!Srbija ima problem sa MENTALNOM BLOKADOM!BUDI SELJAK SVOJ NA SVOM A NE SLUGA U GRADU!TAKO MISLI!Ovo kukanje na hranu?Jedi toste trzili kda necete i ostviliste Sela sada jedite to stovaaamga turaju!

  2. Steps каже:

    Ljudi, da se ne lazemo, 99% namirnica, pica i grickalica po rafovima su uzrocnici bilo raka, bilo dijabetesa, srcanih tegoba… svakojakih bolesti. Sto najvise odgovara farmaceutima. Mleko se pokvari pa se termicki obradjuje i tretira amonijakom pa se vrati na raf do 6 puta, po zakonu! Jos je Vasa Pelagic pricao o losem uticaju kravljeg mleka, sem onih iz planina. Svuda je na snazi HACCP sporazum o kvalitetu namirnica koji je trgovinski, ne medicinski, zakon STO-a. Sta vise da pisem kad novorodjencad dobijaju vakcine sa Zivom, Formaldehitom, Aluminijum Sulfatom i td, itd, itd…

Напиши коментар