Свет

Ратко Младић избачен из суднице

Некадашњи командант Војске Републике Српске Ратко Младић удаљен је из суднице након што је спомињао име тужиоца Амира Зеца, што је Судско веће протумачило као кршење забране да оптужени гласно говори.

general-ratko-mladic

Младић је удаљен из суднице током сведочења Симе Билбије, бившег главног лекара болнице Главног штаба ВРС-а, након што је председавајући судија Алфонс Орије питао оптуженог да ли је гласно споменуо презиме тужиоца Зеца.

„Јесам рекао ‘Зец’, али има код нас Зец презиме, па сам питао адвоката да ли је…“, одговорио је Младић, пре него што га је судија Орие прекинуо.

„Не даш ми да одговорим, човјече“, прокоментарисао је Младић, којем од раније није дозвољено да гласно говори у судници.

Судија Орије потом је рекао да ће Веће размотрити које последице би Младић требало да сноси због кршења забране, на шта је оптужени узвратио: „Па, ти изиграваш и тужиоца и судију“.

Председавајући судија затим је донео одлуку да Младића удаљи из суднице до краја исказа сведока Билбије.

„Ја имам право… Орије, само ти изигравај тужиоца“, казао је затим Младић.

Билбија је описао у свом исказу евакуацију рањеника из Сребренице у априлу 1993. у којој је, по Младићевом наређењу, учествовао. Прецизирао је да је хеликоптерима УНПРОФОР-а из енклаве било евакуисано око 160 рањених, међу којима су били и муслимански борци.

Младића је Билбија назвао „храбрим и часним официром“.

У унакрсном испитивању, тужилац Зец је Билбији предочио да је ВРС 1992. офанзивом сатерала хиљаде Муслимана у сребреничку енклаву и да је мноштво људи живело на улици под гранатама, уз несташицу основних потрепштина.

Билбија је потврдио да је знао за „борбена дејства“ око Сребренице и да је „начуо“ о великом броју избеглица, у шта се уверио и током једнодневног боравка у енклави. Локални доктор рекао је сведоку да му „повремено“ недостаје воде и медицинског материјала, али је Билбија додао да је сребренички Дом здравља, који је обишао, „личио на било који на српској страни“.

Након што му је тужилац Зец приказао новинарски филм о гранатирању Сребренице током евакуације рањених, при чему су рањена два канадска војника и умро један мали дечак, Билбија је прокоментарисао да снимак не приказује дан кад је био у Сребреници.

Сведок је потврдио и да је Младићу у септембру 1996. послао писмо подршке због „недаћа“ које су га задесиле, али је негирао да је под тим подразумевао оптужницу за ратне злочине.

Упитан од тужиоца „да ли и данас има исти осећај љубави и подршке генералу Младићу“, Билбија је одговорио: „Ја овдје и сједим због тога.“

У одбрану Младића, на овом рочишту је сведочио и његов некадашњи телохранитељ Жарко Цвијић, који је оптуженог назвао „поштеним човеком и официром, који није имао никакве користи од рата“ и „изузетно благим човеком оштре спољашности“.

Суђење Младићу се наставља данас, у уторак, 2. децембра.

Напиши коментар