Србија

РАСПАД: Око 40 чланова новосадског ЛДП-а напустило странку

Око 40 чланова новосадског Одбора Либерално демократске партије иступило је данас је из те странке јер су, како су истакли, уморни од “борбе са ветрењачама” будући да се она претворила у “приватно политичко предузеће свог председника и уске групе људи из његовог окружења”.

Како се наводи у саопштењу, које су потписали досадашњи функционери ЛДП Саша Рудаљевић, Срђан Радосављевић, Ненад Поповић, Иван Гобор, Слободан Чубрило, Душка Данилов и Жељко Антонић, стање у странци је “прешло границу издржљивости”, због чега су одлучили да иступе, као и још 30 активиста.

“Предуго указујемо на хроничне проблеме у функционисању партије који нас спречавају да као локална организација остваримо своје потенцијале, али не наилазимо на разумевање централе која је између нас подигла непремостив зид о који су се разбили сви наши покушаји да успоставимо коректан дијалог”, стоји у саопштењу.

ЛДП је, како се оцењује у саопштењу, политичка странка чије је унутрашње уређење у потпуној супротности са демократским принципима за које се декларативно залаже, а све демократске вредности које су либерали протеклих година истицали у први план, нису примењене на рад унутар странке која функционише “по принципима директива, наметања персоналних решења и недодирљивих ауторитета чије се одлуке не смеју доводити у питање”.

“ЛДП се залаже за децентрализацију, аутономију, позитивну селекцију и демократске процедуре, али само на глобалном нивоу”, стоји у саопштењу.

Они тврде да за седам година постојања новосадски ЛДП није имао ниједну демократску Скупштину на којој би чланови кроз демократску процедуру добили прилику да бирају између више понуђених кандидата. Како наводе, активисти у Новом Саду третирани су као “бесплатна радна снага која треба да ћути и ради, док се кључне одлуке везане за функционисање локалне организације доносе у страначкој централи у Београду”.

“Због такве погубне праксе ЛДП постала је приватно политичко предузеће свог председника и уске групе људи из његовог окружења, у којем више нема места за активизам хиљаде других добронамерних чланова који су се у странци нашли из својих искрених убеђења”, стоји у саопштењу.

Напиши коментар