Свет

Путин усред ноћи дигао на ноге 160.000 војника!

Председник Русије Владимир Путин протеклог викенда је усред ноћи на ноге дигао 160.000 војника, 1.000 тенкова, 130 војних авиона и хеликоптера те 70 бродова и тако потпуно неочекивано покренуо једну од највећих војних вежби још од совјетских времена.

Министар одбране Сергеј Шојгу је у ноћи на суботу, око 1 сат по локалном времену, добио наредбу да провери борбену готовост Источне команде, у склопу које делују снаге руског Далеког истока и Трансбајкалске регије.

Недуго потом команду о покретању вежби примили су челни људи Источне команде, који појма нису имали шта се спрема, али су зато одмах у стање највише приправности подигли 160.000 људи који су убрзо кренули према задатим одредиштима. Овакве изненадне вежбе постале су релативно уобичајене откад је Сергеј Шојгу крајем прошле године именованза министра одбране.

Настављена вежба стратешких бомбардера

Патролна вежба руских ваздухопловних снага, у којој учествују стратешки бомбардери Тупољев Ту-95МС, настављена је данас. „Особље из авио-базе у Белогорску на истоку Русије је припремило је бомбардере Ту-95МС за задатак стратешког одвраћања у Јапанском и Охотском мору“, јавила је агенција Итар Тас, позивајући се на саопштење Министарства одбране. Додаје се да ће седам ловаца Су-7СМ бити у пратњи бомбардера Ту-95МС. Изненандна вежба војне готовости је почела у суботу и највећа је тог типа од распада Совјетског Савеза 1991. године. Учедтвује 160.000 војника, уз ангажовање 1.000 тенкова и других оклопних возила, још 130 летелица и 70 ратних бродова.

Напиши коментар