Свет

ПУТИН: Стаљинградска битка је отворила пут за Берлин

Русија неће дозволити да никада избледе сећање на Стаљинградску битку и истина о њој. Једина истина је да су победу у тој великој бици извојевали совјетске војсковође и војници. Њихова храброст и издржљивост усхитили су и фасцинирали цео свет. Треба бити до краја циничан да би се „заборавило“ њихово јунаштво и самопожртвовање! Ми то нећемо допустити – рекао ветаранима и сународницима шеф државе Владимир Путин

МОРАМО урадити све што је потребно да сећање на Стаљинградску битку и истина о њој никада не избледе. Наша је обавеза да се одлучно супротставимо свим покушајима да се искриве догађаји Другог светског рата, да се прилагоде конјунктурним политичким потребама или да се бесрамно прецрта подвиг оних који су ослободили цео свет – рекао је руски председник Владимир Путин у Кремљу, на великом пријему поводом седам деценија од највеће копнене битке у историји која је преокренула ток Другог светског рата.

Руски лидер се најодлучније супротставио сваком могућем прекрајању историје.

„Једина истина је – нагласио је Путин – да су победу у тој великој бици извојевали совјетске војсковође и војници. Њихова храброст и издржљивост усхитили су и фасцинирали цео свет. Треба бити до краја циничан да би се „заборавило“ њихово јунаштво и самопожртвовање! Ми то никада нећемо допустити!“

Стаљинградска битка – оценио је Путин – била је прекретница у судбини државе и милиона људи. Па додао: „Одатле – из тог непокореног града – нашу војску је пут одвео у Берлин. Одатле је светска историја кренула ка коначном и потпуном разгрому нацизма“.

Пријему у Кремљу је присуствовао цео руски државни и војни врх: премијер Дмитриј Медведев, спикери горњег и доњег дома парламента – Валентина Матвиенко и Сергеј Наришкин, вице-премијер Дмитриј Рогозин, министар одбране Сергеј Шојгу, градоначелник Москве Сергеј Собјањин.

У главној улози ипак су били руски ратни ветерани, победници из Другог светског рата. Њих нешто више од 200.

 

Извор: Факти

Напиши коментар