Свет

ПУТИН САСУО У ЛИЦЕ АМЕРИКАНЦИМА: Ја у Сирији наоружавам легитимну власт а ви терористе!

Владимир Путин је дао интервју са америчком каналу „CBS“ уочи његовог говора на јубиларној 70. седници Уједињених нација. Интервју за емисију „60 минута“ снимљен је пре неколико дана али је емитован данас, дан уочи Путиновог обраћања. Путин је упозорио да би уништење легитимне власт у Сирији водило ту земљу у исти понор у ком су данас Ирак и Либија. Путин је рекао да је једни начин победе над терористима да се подржи Башар ал-Асад.

putin-60-minutes

– Подршка илегалним формацијама у Сирији је у супротности са Повељом УН. Русија подржава само легитимну владу и предлаже да се створи међународна коалиција, уз учешће Сједињених Држава и земаља у региону, у борби против терориста – рекао је Путин.

Путин је осудио и назвао забрињавајућом војну подршку коју САД дају нелегалним оружаним формацијама које Запад назива тзв. Сиријском опозицијом.

Такође, руски председник у потпуности објаснио ситуацију са тзв. руским присуством у Сирији.

– Што се тиче нашг, како сте рекли, присуства у Сирији, то је изражено данас у снабдевању оружјем сиријске владе, обуку кадрова, пружање хуманитарне помоћи сиријском народу. Полазимо од Повеље Уједињених нација. То је фундаментални принцип савременог међународног права. Помоћ, једну или другу, треба дати само легитимној влади уз њихову сагласност, или на њихов захтев, или одлуком Савета безбедности УН. У овом случају делујемо на захтев сиријске владе о војној и техничку помоћ у правном оквиру међународних контаката – рекао је Путин.

Напиши коментар