Свет

Путин протерао све стране банке из Русије

Крај владавине страних банака: Председник Русије Владими Путин потписао је закон који забрањује страним банкама да отварају филијале у Русији.

Закон предвиђа да стране финансијске организације у Русији могу да раде само преко својих кћерки-фирми и претставништава, преноси Итар тас.

Влада објашњава да је предложила да се уведе забрана због немогућности руских регулаторних органа да у пуном обиму спроводи надзор над филијалама страних банака јер начин њиховог функционисања не потпада под јурисдикцију Русије.

Слична спецификација делатности филијала страних банака у условима чланства Русије у Светској трговинској организацији (СТО) може негативно да се одрази на конкурентност руских банака. Због тог влада сматра да је у тој фази прерано оснивање филијала страних банака у Русији.

Забрана отварања филијали страних банака је у ствари већ на снази јер ниједна није регистрована, тако да је потписивање закона само потврда постојећег стања.

Истовремено, кћерке-фирме страних банка активно послују на руском тржишту. Тако међу десет највећих руских кредитних организација спадају Јуникредит банка, која припада италијанској групи Уникредит, а активна је и Рајфајзенбанка, као ћерка фирма истоимене аустријске банке.

Коментари (3)

  1. Zoran каже:

    То би и код нас требало урадити. Колико сам прочитао, стране банке, сваке године, из Србије изнесу 500 милиона евра профита. То је у суштини зеленашка камата коју су скинули са леђа народа. Требало би више учествовати и правити петиције поводом тога питања.

  2. Корнелиjе Кодреану каже:

    Браво Путине царе!

  3. Aleksandar каже:

    Pravi potez i tosamocekivao dace se usvojiti ovaj zakon.Po menilicno je odlican barem za sada.A kadabi se toiovde u Srbiji uradilo nazlost mi za to nemami nimogucnosti niti bi se smelo da urdi jer MMF dzelat to nebi dozvolio i ni USA koji nad nama imajunadzor.Tako daovaj filmnecemo gledati niukakvoj formi.Slazem se sa ovimpotezom koji jeuradzen

Напиши коментар