Свет

ПУТИН НАРЕДИО: 300 исламиста ухапшено у џамији

Морамо се одлучно борити против екстремиста који, под барјаком радикализма, национализма и сепаратизма, покушава да разруши наше друштво – рекао је Путин

Руска полиција ухапсила је око 300 људи у једној просторији за молитву муслимана у Москви након што је председник Русије Владимир Путин наредио обрачун с радикалним исламистима пред Зимске олимпијске игре у Сочију идуће године.

Путин је ставио безбедносне снаге у високи степен приправности како би заштитио учеснике Олимпијаде у граду Сочи на Црном мору који лежи близу јужних, већином муслиманских руских области, у којима се Русија бори против побуне исламиста, пренео је Ројтерс.

„Морамо се одлучно борити против екстремиста који, под барјаком радикализма, национализма и сепаратизма, покушава да разруши наше друштво“, рекао је Путин.

„Полиција треба да се оштро и доследно бори против корупције, криминала и побуне“, додао је Путин на састанку са званичницима безбедносних снага.

„Ситуација на северном Кавказу треба да се држи под нарочито великом контролом“, указао јеПутин.

Данашњи упад полиције, трећи од почетка године чије су мете била муслиманска места за молитве у Москви или Санкт Петербургу, резултирао је хапшењем око 300 људи, укључујући 170 странаца и конфискацијом исламистичких књига ради провере да ли имају исламистички садржај, пренеле су руске агенције, позивајући се на саопштење Федералне службе безбедности (ФСБ) која није навела зашто су ти људи приведени.

Русија настоји да појача борбу против тероризма након бомбашких напада на учеснике маратона у Бостону које су наводно извела два брата, етничка Чечена, од којих је један прошле године боравио у Дагестану, на северном Кавказу, који се граничи са Чеченијом.

Циљ исламистичке побуне припадника групације Емират Кавказ и најтраженијег терористе у Русији Доку Умарова је формирање исламског емирата у региону северног Кавказа.

Страховања Москве од исламистичких побуњеника су повећана након што је полиција убила двојицу и ухапсила још двојицу припадника једне исламистичке групације која је планирала напад на учеснике једног великог празника раније ове године.

У Махачкали у Дагестану, који је постао центар побуњеничких напада, полиција је данас пронашла и демонтирала два самоубилачка појаса с експлозивом који су припадали женама самоубицама које су ухапшене, пренела је агенција РИА новости.

Напиши коментар