Србија

Прве сликовнице за децу о Немањићима

Прве сликовнице за децу о династији Немањића ауторке др Јоване Реба биће представљене сутра у новосадској књижари Bulevar books.

„Ко је био Стефан Немања?“, „Свети Сава и Стефан Првовенчани“, „Краљ Милутин и Стефан Дечански“ и „Цар Душан Силни“ наслови су четири сликовнице чији је циљ да се деца предшколског и раног школског узраста упознају са најважнијим периодом српске средњевековне историје, те да на иновативан, креативан и забаван начин, стекну знања о сопственој традицији, историји и култури.

„Ове сликовнице посвећене су мом сину Богдану, али и свој деци, која ће се први пут сусрести са делима великих српских владара од уникатног значаја за српски идентитет. Управо зато, надам се да ће моја едиција бити део овогодишње иницијативе за обележавање 900. година од рођења Стефана Немање, као што оснивач српске државе и заслужује“, рекла је ауторка сликовница др Јована Реба.

Према речима  др Иване Михић са Одсека за психологију Филозофског факултета у Новом Саду, „сликовница је једна од првих књижевних форми са којом се дете среће, а која нуди могућност сазнавања на начин прилагођен дететовој пажњи и нивоу његовог мисаоног и говорног развоја – истовремено их унапређујући, и развија дететову склоност ка читању и преференцији писаног садржаја. Прелепо илустрована едиција сликовница ‘Приче о династији Немањића’ нуди деци знања о историји на савремен, интересантан и креативан начин“.

Сликовнице је визуелно уобличио један од најбољих српских илустратора Александар Рот.

Поред тога што ће представљати едукативне инструменте у раду са децом у (пред)школским установама, сликовнице су намењене и родитељима, бакама и декама, који немају довољно знања о датој тематици. Ако желе да образују, али и пре свега да обрадују своје малишане, едиција о династији Немањића биће и идеалан поклон.

Промоција сликовница биће одржана у књижари Bulevar books (Булевар ослобођења 60) са почетком од 19 часова.

Јована Кулаузов Реба је рођена у Новом Саду 1975. године. Докторирала је на Филозофском факултету у Новом Саду, одсек српска и компаративна књижевност. Објавила је две научне монографије: Женски Исток и Запад (2010) и Мистицизам Јеле Спиридоновић Савић (2011) и приредила две књиге: Чежње Јеле Спиридоновић Савић – изабрана дела (2112) и роман Милице Јанковић: Мутна и крвава (2012). Објављује у научним часописима Зборник Филозофског факултета за књижевност и језик, Свеске, Детињство, Филологиа Медиана, Приче и Филолог. Живи у Новом Саду са сином, мужем и псом.

Напиши коментар