Регион

У Подгорици преко тврђаве Немањића граде турски културни центар

Покушавају се Немањићи представити као окупатори, а Турци као ослободиоци и Европејци! Режим покушава сакрити рат и многобројне жртве у борбама за ослобођење Црне Горе од Отоманске империје, каже др Будимир Алексић професор Цетињске богословије

Усред главног града Црне Горе ускоро ће бити подигнуто здање Центра за културу Турске, а грађевина се подиже на темељима Немањиног града на ушћу Рибнице у Морачу, преко пута државног парламента и зграде председника! Одлуку је у среду и званично „верификовао“ градоначелник Миомир Мугоша након обиласка тврђаве са амбасадором Мехметом Нијази Танилиром.

– Комплентан објекат финансирала би Турска у дужем периоду, локалитет би могао много квалитетније да се чува и одржава и да буде доступан свима, а посебно онима који се занимају за културу Турске – поручио је Мугоша.

– Циљ нам је да направимо потпуну рестаурацију и створимо услове за изградњу центра!

И наука се дала на успостављање логике оваквих одлука. Конзерватор саветник у „Музејима и галеријама“ Магдалена Радуновић је саопштила да су завршена ископавања на делу тврђаве.

– Није пронађен ниједан доказ да су је градили Немањићи, а пронашли смо велики број предмета из турског периода – категорична је Радуновићева.

Прошлог месеца је у Подгорици величанствено обележено девет векова од рођења Стефана Немање – Светог Симеона Мироточивог, у храму Христовог Васкрсења, а улицама црногорског главног града литију су предводили патријарх српски Иринеј и митрополит црногорско-приморски Амфилохије, све до ушћа Рибнице у Морачу, где се по предању родио Симеон Мироточиви. Запамћене су речи протојереја Велибора Џомића:

– Дошли смо на Немањин град, а не на турску тврђаву, како годинама наш Светосимеонски сабор неки клеветнички називају!

Професор Цетињске богословије др Будимир Алексић каже да је одлука подгоричких челника наставак процеса промене идентитета Црногораца.

 У току је покушај брисања свих немањићких трагова, фалсификовања историје и памћења! Пре десет година избрисан је назив булевара поред Скупштине Црне Горе и зграде председника – Немањина обала, и процес расрбљивања је у офанзиви. Права је перверзија. Покушавају се Немањићи представити као окупатори, а Турци као ослободиоци и Европејци! Испада да наши преци нису потезали сабље на паше и бегове. Негирају се бојеви и величанствене победе Црногораца над Турцима, а режим покушава сакрити немогуће, рат и многобројне жртве у борбама за ослобођење Црне Горе од Отоманске империје – подсећа Алексић.

Срби у Црној Гори покушаће да одбране идентитет и блиставу историју преко Института за српску културу, који ће ускоро бити основан у Подгорици.

– До тада ћемо то чинити преко Српске православне цркве и Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори – поручује Будимир Алексић.

Косовски божури за ћивот Св. Петра

Међу Подгоричанима је остало предање да је у центру града постојао манастир Светог апостола и јеванђелисте Марка. Управо исламска породица Ђечевић, која живи на некадашњем имању тог манастира, сваке године на Марковдан дочекује митрополита црногорско-приморског Амфилохија и многобројни верни народ у литији. Том приликом Ђечевићи, следећи завет предака, митрополиту предају косовске божуре да их принесе на ћивот Св. Петра у цетињском манастиру.

Коментари (1)

  1. sale каже:

    tako biva kad magdalena odlučuje

Напиши коментар