Занимљивости

Пругаста мајица – савршена за морнаре и супермоделе

Руска морнарска мајица — „тељњашка“, бела мајица са пругама у различитим бојама, уобичајена је униформа руских морнаричких трупа. Са историјом још из времена флоте царске Русије из 19. века, морнарска мајица је прешла велики пут и постала чувени модни тренд и културни симбол.

Ruska-majica-01
На слици: Глумица Одре Тоту у филму „Коко пре Шанел“. © ФОТО: KINOPOISK

Осим Морнарице, пругаста мајица добила је на популарности и захваљујући одмаралиштима на француској ривијери. Коко Шанел је у великој мери била инспирисана пругастим униформама британских морнара и рибара, па је направила целу „морнарску“ колекцију.

Ruska-majica-02
На слици: Руски падобранци пред параду на Црвеном тргу у част 84. годишњице формација Ваздушно-десантних снага Руске Федерације. © SPUTNIK / VALERIY MELNIKOV

Морнарска мајица је препознатљива униформа коју носе руска Морнарица, Ваздушно-десантне снаге и Морнаричка пешадија.

Ruska-majica-03
На слици: Дечаци из класе дечје клике за унутрашњу пловидбу. © SPUTNIK / PETR MALINOVSKIY

У зависности од тога ком огранку Оружаних снага Русије припадају, „тељњашке“ имају пруге у неколико различитих боја. На пример, црне штрафте карактеришу Морнаричку пешадију, док падобранци Ваздушно-десантних снага носе мајице са светлоплавим пругама.

Ruska-majica-04
На слици: Морнари током јутарњих вежби на бродској палуби. © SPUTNIK / YURIY SOMOV

„Тељњашка“ је у Русију стигла 1874. године. Идеју је предложио принц Константин Романов, љубитељ поморске естетике. Испрва су морнарске мајице прављене са 50 одсто вуне и 50 одсто папира.

Ruska-majica-05
На слици: Прославе у част руског Дана морнарице у луци Владивосток на далеком истоку земље.
© SPUTNIK / VITALIY ANKOV

Историјат сада већ чувених пругастих униформи почиње 1850, када је компанија „Сент Џејмс“ произвела своје прве „тељњашке“. Биле су направљене од вуне, а техника шивења коришћена при њиховој изради дуго је држана у тајности.

Ruska-majica-06
На слици: Фестивал пругасте одеће у луци Спортивнаја у Владивостоку током прославе Дана младости.
© SPUTNIK / VITALIY ANKOV

За британске рибаре, руска морнарска мајица испоставила се као прави улов. Била је лагана и удобна и штитила их је од хладноће, ветра и воде. Потом су и француски морнари почели да носе пругасту униформу.

Ruska-majica-07
На слици: 11. октобар 2008. године. Тадашњи председник Руске Федерације и врховни командант Дмитриј Медведев на носачу авиона „Адмирал Кузњецов“. © SPUTNIK / DMITRY ASTAKHOV

Првобитно су пруге у контрастним бојама коришћене да би морнари били уочљиви током операција када су једра високо подигнута. Потом су пруге прешле у традицију.

Ruska-majica-08
На слици: Морнари плешу руски морнарски плес. © SPUTNIK / SVET

Претходно су морнари самостално везли „тељњашке“. Тај процес је на њих имао умирујуће дејство и помагао има да прекрате време.

Ruska-majica-09
На слици: Наоми Кембел носи дугу хаљину на тегет-беле пруге на модној ревији Томија Хилфигера у Њујорку за пролеће 2005. © AP PHOTO / FRANK FRANKLIN II

Многе познате личности радо носе пругасте мајице, међу њима Курт Кобејн, Пабло Пикасо, Енди Ворхол и Анри Матис. Током деведесетих година 20. века, чувени француски дизајнер Жан Пол Готје креирао је неколико prêt-à-porter (спремно за ношење) колекција са плавим пругама.

Ruska-majica-10
На слици: Бивши падобранац током прославе Дана Ваздушно-десантних снага у Санкт Петербургу.
© SPUTNIK / SERGEY ERMOKHIN

Идеју да се „тељњашке“ уведу као део униформе Ваздушно-десантних снага Русије предложио је Василиј Маргелов, командант совјетских Ваздушно-десантних трупа током периода 1954-1959. и 1961-1979. Ваздушно-десантне трупе први пут су носиле „тељњашке“ током совјетске војне инвазије Чехословачке 1968. године. Дана 26. јула 1969, совјетско Министарство одбране издало је декрет којим је „тељњашка“ постала званична униформа Ваздушно-десантних снага.

Ruska-majica-11
На слици: Ученици интерната разгледају околину са палубе ледоломца „Москва“. © SPUTNIK / V. MARIKOVSKIY

Русија слави 19. август као Дан руске „тељњашке“. Не ради се о званичном празнику, али он је прилично популаран широм државе, а посебно у Санкт Петербургу.

Ruska-majica-12
На слици: Морнар дресира младунче медведа на палуби. © SPUTNIK / A. BELOUSOV

Међу војницима постоји популарна изрека: „Мало нас је, али носимо тељњашке“.

 

Спутник

Напиши коментар