Војни полигон

Погледајте како је изгледала овогодишња Парада победе у Москви (ВИДЕО)

Аутор: Николај Литовкин, Павел Инжелевски

И поред необично хладног времена атмосфера је ипак била празнична. Црвеним тргом је прошло преко 10.000 војника и официра, а за њима је прошла и техника, док се од авијације ипак морало одустати.

Парада на Црвеном тргу је почела говором председника РФ Владимира Путина.

По његовим речима, Други светски рат није могао да се спречи јер су народи били подељени, али ће победа над „страшном тоталитарном силом заувек остати у историји човечанства запамћена као врхунац тријумфа живота и разума над смрћу и варварством“.

Ове године је на Паради први пут показана арктичка техника. То су противваздушни ракетно-топовски системи „Панцир-СА“ и противваздушни ракетни системи „Тор-М2ДТ“, као и возила за логистику у тешким климатским условима Крајњег Севера.

Поред њих су главним руским тргом прошла блиндирана возила „Тигар“ и „Тајфун“ у разним модификацијама, као и техника на платформи „Армата“, самоходне хаубице и артиљеријска оруђа. Међу њима су били и стратешки системи са интерконтиненталним балистичким ракетама „Јарс“ и „Топољ-М“, а такође оперативно-тактички систем „Искандер“. Ови системи спадају у најубојитије руско оружје.

Зашто парада 9. маја има симболички значај за Русију?

Парада 9. маја је један од најважнијих догађаја у Русији, сматра бивши командант стратешких ракетних трупа, пензионисани генерал-пуковник Виктор Јесин.

„То је симбол привржености традицији, то је демонстрација силе и истовремено порука целом свету. Сва суштина параде је исказана у фрази коју је изрекао император Александар III ’Миротворац’: ’Русија има само два савезника. То су њена армија и њена флота’“, рекао је генерал.

Он је истакао да је то политички кредо и главни вектор руске политике. Русија као моћна и савремена сила је кадра да брани своје интересе како помоћу дипломатије, тако и путем примене силе.

„Управо због тога је свака парада симболична. Она је својеврсна порука и пријатељима Русије и њеним ривалима“, додао је Јесин.

Поред тога, парада 9. маја је и симболично „подношење извештаја“ народу о томе на шта је држава у протеклим годинама потрошила 22 билиона рубаља (375 милијарди долара) издвојених за програм модернизације наоружања до 2020. године.

Ове године ће Параде Победе бити одржане у 28 градова Русије. У празничним акцијама широм земље учествује преко 140.000 војника и преко 2.000 примерака наоружања и технике.

 

Руска реч

Коментари (1)

  1. Natasa каже:

    To je prava vojna parada,nadam se da ce i nasa vojska bar upola biti jednoga dana kao Ruska…💖👍

Напиши коментар