Србија

ПАЖЊА: У Србији се продаје и једе радиоактивни ослић из Фукушиме!

Ослић који се продаје у Србији уловљен је у ФАО зони 61 која се налази око Јапана. Постоји опасност да је риба затрована, јер је Фукушиму последњих месеци погодио низ инцидената са цурењем воде из нуклеарних реактора.

Као што можете да се уверите на фотографији коју је на Твитер поставила Ивана Ћирковић, ослић који се продаје у маркетима широм Србије упецан је у ФАО зони 61.

Та зона обухвата Тихи океан око Јапана, а ту се налази и Фукушима, у којој се десило велико изливање радиоактивних супстанци у море. Прошле године у августу у пацифичком делу Јапана уловљена је риба „мурасои“ која је била највећи „радиоактивни улов“ икад.

Крупнија риба једе мању рибу која је претходно појела контаминиране алге, рачиће, друге рибице и пластику или је једноставно пливала по морском дну где се таложе радиоактивни елементи из Фукушиме, а онда се та риба налази на нашој трпези у Србији.

Јужна Кореја је у септембру ове године забранила увоз рибе која се хвата у области Јапана, због опасности да би та риба могла бити отрована. Фукушиму је последњих месеци погодио низ инцидената са цурењем воде из оштећених реактора.

Централа је после земљотреса марта 2011. тешко оштећена цунамијем који је изазвао прекид хлађења, те су се запалили и истопили нуклеарни реактори. Радиоактивна вода из те централе од раније цури у море.

Јапанске власти су, међутим, саопштиле да је извезена риба безбедна за јело.

Спроводимо строге безбедносне контроле у складу са међународним стандардима. Ако се очита ниво радијације изнад дозвољеног стандарда испоруке се заустављају – рекао је портпарол јапанске владе.

На Институту за хигијену и технологију меса нисмо добили одговор да ли је риба упецана у ФАО зони 61 отрована и да ли је прошла проверу пре него што је пуштена у продају.

Коментари (1)

  1. Aleksandar каже:

    Ovo je sve moguce tako da netreba nista d anas iznenadzuje pogotvo ovo neznaju obicni ljudi koji kupuju.I ove mucke i prevareovde ima veomamnogo.Pogotvo kada je (ispravna hrana) i sve ostalo.Tako i ovi oslici isto tako nista nisu neka novost.Ali zatoodlicno da nas truju.

Напиши коментар