Свет

ХИРОШИМА: 68 година од највећег геноцида у историји

Атомска бомба је последње нехумано оружје и апсолутно зло – рекао је градоначелник овог јапанског града Казумиј Матсуи

Церемонијом у част погинулих и обећањима и захтевима за елиминацију нуклеарног оружја у јапанском граду Хирошими обележено је 68 година од бацања атомске бомбе на тај град у Другом светском рату.

Око 50.000 људи одало је минутом ћутања пошту настрадалима у меморијалном Парку мира у Хирошими, близу епицентра експлозије која се догодила у рано јутро 6. августа 1945, када су Американци бацили атомску бомбу и убили око 240.000 људи. Три дана касније Американци су бацили атомску бомбу и на град Нагасаки, након чега је Јапан капитулирао.

Премијер Шинзо Абе каже да је, као једина земља која се суочила са нуклеарним нападом, Јапан дужан да захтева одустајање од нуклераног оружја.

Ипак, ова годишњица обележава се у тренутку кад је јавност Јапана подељена око питања поновног активирања нукеларних електрана, угашених после великог земљотреса и цунамија 2011, који су оштетили реакторе у електрани у Фукушими и изазвали топљење реактора.

Због велике радиоактивности у околини електране више од 100.000 људи и даље је у расејању. Ипак, Абе подржава поновно активирање електрана, уз нове безбедносне смернице, док се многи Јапанци томе противе.

У мировном говору градоначелника Хирошиме Казумија Матсуија описан је бол оних који су преживели.

– Атомска бомба је последње нехумано оружје и апсолутно зло – рекао је он.

Матсуи је критиковао владу због настојања да реактивира нуклеарне електране и да извози нуклеарну енергију другим земљама.

– Овог лета Источни Јапан и даље се суочава са последицама великог земљотреса и нуклеарне несреће. Борба за повратак у родна места се наставља. Грађани Хирошиме знају како је тај опоравак тежак – рекао је Матсуи, и додао:

– Ми подстичемо владу да убрзано развија и имплементира одговорну енергетску политику којој су приоритети безбедност и животно окружење људи.

ЈЕРЕМИЋ НА КОМЕМОРАЦИЈИ

Председник Генералне скупштине Уједињених нација Вук Јеремић учествовао је на комеморацији у Хирошими и поручио да међународна заједница не сме да одустане од ослобађања света од нуклеарног оружја.

Он је рекао да је привлачност нуклеарног наоружавања за државе један зачарани круг из кога се може изаћи једино стварањем потпуно „нуклеарног света или света у потпуности ослобођеног нуклеарног оружја“.

– Потпуно нуклеарно наоружавање не може се постићи преко ноћи, али то не значи да од тог задатка треба одустати – рекао је Јеремић и нагласио да се једино „мултилатералним ангажовањем целокупне међународне заједнице може спречити ширење нуклеарне технологије која се може употребити за стварање атомског оружја“.

Председник Генералне скупштине УН напоменуо је да је следећи кључни догађај у процесу нуклеарног разоружавања састанак светских лидера у септембру у седишту УН у Њујорку.

– Хирошима је подсетник на то да цео свет може да доживи патњу ако напори да се обузда и на крају, по мом мишљењу, отараси нуклеарног оружја не буду праћени будним оком и са жестином – поручио је Јеремић.

Напиши коментар