Србија

ОВО НИЈЕ 2014. већ 7522. ГОДИНА: Доказ се крије у Душановом законику!

Реч је о најстаријем календару познатом историји. По њему, године су се бројале од „постанка света 1. септембра 5508. године пре рођења Исуса“

Питање усаглашавања календара које је покренуто у српској јавности заправо је прича стара вековима. Календарски проблем није ни лак ни једнозначан, па одговор на питање – у којој години сада живимо није уопште једноставан колико се на први поглед може чинити.

На кули на Смедеревској тврђави пише да је сазидана 6938. године. Има записа оновремених историчара који наводе да се Косовска битка одиграла 6897. године. Чувени законик цара Душана донет је 6857. године. Одговор на ова и још многа друга питања лежи у календару који су Срби користили од оснивања државе, па све до прихватања јулијанског календара.

„Христу Богу благоверни деспот Ђурађ, господин Србљем и поморју зетском. Наредбом његовом сазида се овај град у години 6938 (1430)“

„Христу Богу благоверни деспот Ђурађ, господин Србљем и поморју зетском. Наредбом његовом сазида се овај град у години 6938 (1430)“

Реч је о најстаријем календару познатом историји. По њему, године су се бројале од „постанка света 1. септембра 5508. године пре рођења Исуса“.

Према њему, ово није 2014. него 7522. година!

Овај календар су користили многи народи, а пре свега Византијци. Ипак, српска „варијанта“ осим што има индиција да је старија од насељавања Словена на ове просторе, особена је по још нечему. Наиме, она једина датум бележи у формацији – година-месец-дан и има само два годишња доба – лето и зиму (или по народном веровању – Ђурђевдан и Митровдан).

Срби су време овим календаром званично мерили од времена Светог Саве када је он постао званични календар Српске православне цркве.

Најстарији сачувани документи на којима су види употреба овог календара јесу Студенички типик из 1195 (6703) и Карејски типик Светог Саве из 1199 (6707) године.

Овај календар је био у употреби све до краја 17. века (неки мисле чак и до 19. века). До тада, сви документи, надгробни споменици, повеље, данашњи споменици културе… временски су одређивани према њему. Најупечатљивији доказ је поменута кула у Смедеревској тврђави.

После овог периода, Срби су прихватили јулијански календар, а 1919. године и грегоријански.

Напуштањем „старог“ календара у Србији је заправо отворено календарско питање и расправе које трају до данашњег дана.

Коментари (12)

 1. serbona каже:

  Dio reci zapisanih na mramornom stubu na Kosovu koji je postavio početkom XV veka despot Stefan Lazarević svome ocu i poginulim srpskim ratnicima u Kosovskom boju.
  “Sve ovo rečeno završi se 6897. godine,
  dvanaestog indikta, petnaestog dana meseca juna
  u utorak, bio je šesti ili sedmi čas.
  Ne znam. Bog zna…“
  p.n.e 5508g+2014g = 7522g SRPSKA
  Zasto se pojedinci podsmevaju svojoj dokazanoj istoriji a dive se podmetnutoj becko=berlinskoj (vatikanskoj)istoriji je pravo pitanje???A dokaza je na svakom koraku,profesora deretica becki(iz srpskog SANU)nazivaju ludakom a covek ih svakodnevno poziva na RTS da javn iznesu dokaze i dokumente ko je u pravu??? I doticna gospoda iz SANU BOJE SE I NE SMEJU.

 2. Мирко каже:

  Браћо, јунаци!
  Тачно је да се Старозаветно, јеврејско рачунање времена броји данас 7522. годину.
  Али ми, Православни Хришћани, рачунамо време од доласка Христа. Тако да, поштујемо старо рачунање али званично рачунање јесте од Христа на овамо.

  Срдачан поздрав,
  Мирко Врачевић, магистар теологије

  1. Zarko каже:

   Jevrejska 5774.godina tece do veceri 24.septembra 2014,godine gospodine teologu ako niste znali a znali ste sigurno samo prikrivate sve zarad hriscanstva koje je gurnulo u zadnji plan Srbstvo i koje ce ga nazalost i unistiti.
   Pozdrav svim nadripopovima i nadriteolozima.
   Treba da sirite Srbstvo a ne da ga sputavate i omalovazavate uporedo sa pravoslavljem…..

   1. срб каже:

    Шта је србство без Христа?.

 3. Корнелиjе Кодреану каже:

  Мирко, ово ниjе jевреjски календар, него jе Србски. Оваj календар потиче из Винче, као и прво писмо Србица и прва цивилизациjа. Срби су преци свих белих, ариjевских народа.

 4. Корнелиjе Кодреану каже:

  Древни Србски симболи су Свастика (кукасти крст) и Крст са оцилима. Свастика jе симбол Сунца, доброте и светлости, а Крст са оцилима jе симбол Месеца и плодности.

 5. Корнелиjе Кодреану каже:

  Цар Душан jе отрован од стране полубрата Симеона по налогу папе. Папа се плашио да би Душан, пошто би уништио Турке и заузео Цариград, кренуо на Рим.

 6. Корнелиjе Кодреану каже:

  Србска држава у континуитету постоjи преко 4000 година. У Индиjи уче у школама да су Ариjевци пореклом из Србиjе, док у Ираку и обичан народ зна да су Срби изградили Вавилон.

 7. Корнелиjе Кодреану каже:

  Римским царством jе владало 40 Срба. Наjпознатиjи су Гаj Галериjе, Лициниjе, Константин Велики и Jустиниjан (Управда).

 8. Корнелиjе Кодреану каже:

  Срби осваjачи света су били: Нино Белов, Сербо Макеридов и Александар Велики.

 9. Корнелиjе Кодреану каже:

  Срби учите праву историjу, одбаците ову лажну jевреjско-германску.

 10. Предраг каже:

  Поздрав браћо Срби и сестре Српкиње.
  Наши преци, или ти преци народа којем и ми припадамо су дошли са простора Индије (доказ Санскрипт-проучити) вероватно између 5000-4000 г. пре Христа, населили су простор Балкана, насеље Винча (доказ остаци богиња Сербона и бог Сербон). Одакле нам и потиче крст са цетири осцила (проучи Сербона-Сербон) одатле у вероватно 2000-1000 г. пре Христа (са простора Балкана одлазе и насељавају простор данашње Русије (доказ Сибир-код свих народа се каже Серберија-сличност са Сербона, случајност? наравно да није, да би у 6. веку нове ере делови тих предака поново дошли на Балкан где су већ живели њехови преци, Наши преци Срби, где и сад ми живимо. Срби су били многобошци, примили су хришћанство и на томе Хвала Господу Богу и сину његовом Исусу Христу. Волите друге чувајте их и пазите као сами себе, али не дајте своје не дајте историју својих предака, коју нам стално други кроје, живела Србија и сви наши народи који данас имају више имена, познаћете их по томе што исто или веома слично говоре као ми. Мир Божји..живи и здрави били.

Напиши коментар