Република Српска

Обиљежено 25 година од формирања Подрињског одреда „Вукови са Дрине“

Вукови са Дрине

Парастосом и полагањем вијенаца на централном спомен-обиљежју и свечаном академијом у Дому омладине, у Зворнику је обиљежено 25 година од формирања Подрињског одреда специјалне јединице „Вукови са Дрине“ која ја дјеловала у саставу Војске Републике Српске.


Зворник, Вукови са Дрине / Фото: РТРС

„Вукови са Дрине“ били су једна од најелитнијих јединица Војске Републике Српске, прошли су сва ратишта, извојевали бројне побједе, животом су бранили свој народ и отаџбину и дали немјерљив допринос у ослобађању српских територија и та њихова жртва се никада не смије заборавити, поручено је у Зворнику.


25 година од формирања Подрињског одреда „Вукови са Дрине“ / Фото: РТРС

У борби за слободу сопственог народа, погинуо је 81 припадник јединице, а више од 700 је рањено. Поводом значајног јубилеја, у Зворнику је донесена одлука о братимљењу специјалних јединица Војске и МУП-а Српске.


25 година од формирања Подрињског одреда „Вукови са Дрине“ / Фото: РТРС

“Вукови са Дрине” били су једна од најелитнијих јединица Војске Републике Српске, прошли су сва ратишта, извојевали бројне побједе, животом су бранили свој народ и отаџбину и дали немјерљив допринос у ослобађању српских територија и та њихова жртва се никада не смије заборавити, поручено је у Зворнику.

У борби за слободу сопственог народа, погинуо је 81 припадник јединице, а више од 700 је рањено. Поводом значајног јубилеја, у Зворнику је донесена одлука о братимљењу специјалних јединица Војске и МУП-а Српске.

Бивши командант Зворничке бригаде Војске Републике Српске генерал Винко Пандуревић подсјетио је да је Подрињски одред специјалних снага “Вукови са Дрине” био способан да само дан послије доношења одлуке о формирању Војске Републике Српске организује и окупи најбоље борце које је у то вријеме имала општина Зворник и да понесе славу борбе широм Републике Српске и БиХ.

Истичући да је врло важно обиљежавати датуме формирања јединица Војске Републике Српске, Пандуревић је рекао да то није само сјећање, комеморација или анализа онога шта је било.

– Ми нисмо људи који славе рат, страдања и погибије – ми смо људи који одајемо поштовање, славећи жртву коју смо поднијели, али истовремено гледамо у будућност и желимо заједно са свим грађанима да дијелимо судбину и да се боримо за бољу Републику Српску, за социјално напредно и праведно друштво – рекао је Пандуревић.

Он је нагласио да се треба окренути будућности, анализирати садашњост и сагледати везе са прошлим догађајима који су изузетно важни и који су уткани у темеље Републике Српске.

Командант Подрињског одреда специјалних снага “Вукови са Дрине” пуковник Милан Јоловић – Легенда истакао је да је данас посебан дан, не само за “Вукове са Дрине”, него за већину специјалних јединица Војске и МУП-а Републике Срске, јер је донесена одлука да се побратиме и да заједно раде на развијању култа специјалних снага Војске и МУП-а које су изнијеле највећи терет борбе у одбрамбено-отаџбинском рату.

– “Вукови са Дрине” били су једна од најелитнијих јединица, јер је у Војсци Републике Српске било доста елитних јединица, а ми се можемо похвалити да смо изводили ватрена дејства на цијелом простору Републике Српске – рекао је Јоловић.

Истичући да се ова јединица у рату придржавала Женевске конвенције, Јоловић је рекао да се ниједан припадник ове елитне јединице војнички није огријешио о законе ратовања.

Говорећи о успјеху вођења ратних дејстава ове јединице, Јоловић је подсјетио на ријечи легендарног војводе Живојина Мишића да је “боље да на челу зечева буде лав, него зец на челу лавова”.

– Битна је самоувјереност и одлучност старјешине да војници виде да их води одлучан и храбар човјек који води рачуна и о њиховим животима – рекао је Јоловић.

Замјеник команданта Подрињског одреда специјалних снага “Вукови са Дрине” Миле Вукадиновић – Профа рекао је да му је била част да служи овој јединици и народу Републике Српске.

– Наша јединица је формирана у мају 1992. године и била је присутна на цијелом простору Републике Српске, чиме је оправдала епитет елитна – рекао је Вукадиновић.

 

РТРС / СРНА

Напиши коментар