Република Српска

Обиљежена годишњица убиства Срђана Кнежевића команданта „Белих вукова“ (ВИДЕО)

Полагањем вијенаца и цвијећа на Споменик Срђану Кнежевићу у центру Пала обиљежена је 17. годишњица свирепог и нерасвијетљеног убиства легендарног команданта елитне јединице Војске Републике Српске „Бели вукови“.

godisnjica-ubistva-srdjana-knezevica-pale
Пале: Годишњица убиства Срђана Кнежевића. Фото: СРНА

Ратни командант ове јединице убијен је на данашњи дан 1998. године испред свог стана у Палама.

Убице Срђана Кнежевића још нису пронађене, а његов старији син Немања након полагања вијенаца изразио је огорчење неспособношћу правосудних органа да открију и казне наручиоце и извршиоце убиства његовог оца.

„Све се зна, а ништа се не зна. Ћуте људи, а занима ме зашто“, каже Немања.

Изасланик предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић рекао је да је још 1998. године било покушаја да се истраже чињенице и открије истина о убиству овог хероја у рату и великог човјека у миру.

godisnjica-ubistva-srdjana-knezevica-pale-veterani
Пале: „Бели вукови“ обиљежили годишњицу убиства Срђана Кнежевића. Фото: СРНА

„Нажалост, многи који су то покушали, данас нису живи“, навео је Драгичевић, додајући да је предсједник Републике Српске укључен у овај случај и да се неће стати на путу трагања за починиоцима овог убиства.

Према његовим ријечима, правда јесте спора, али је достижна и зато ће се кад-тад сазнати ко су починиоци и они ће бити изведени пред лице правде.

Предсједник Удружења „Бели вукови“ Јанко Шешлија каже да је брука и срамота за институције, првенствено за правосуђе, да ни након 17 година нису били у стању да доведу пред лице правде убице и наредбодавце убиства њиховог легендарног команданта, који је у вријеме убиства обављао дужност замјеника начелника Центра јавне безбједности Српско Сарајево.

„Ми смо и даље оптимисти и вјерујемо да живимо и живјећемо у држави у којој правда побјеђује неправду и у којој су закони јачи од криминалаца и убица“, истакао је Шешлија.

Полагању вијенаца и цвијећа у Спомен-парку посвећеном Белом Вуку и његовим погинулим саборцима присуствовали су, осим чланова породице и пријатеља, представници институција Републике Српске и српски представници у институцијама БиХ, МУП-а Републике Српске, општине Пале, Борачке организације и грађани.

Чланови и пријатељи породице и припадници „Белих вукова“ данас су положили вијенце и прислужили свијеће на гробљу у Тврдимићима гдје је сахрањен Срђан Кнежевић.

Срђан Кнежевић убијен је у августу 1998. године испред улаза у зграду у којој је становао у центру Пала. Његове убице никада нису пронађене.

Специјална једница „Бели вукови“, чији је командант био, формирана је 1993. године. За ову јединицу први пут се чуло у борбама на Мошевачком брду. Јединица је добила име по томе што су остали завијани у мећави на Бјелашници.

 

Извор: РТРС, СРНА

Напиши коментар