Војни полигон

Ново руско оружје које ће бити приказано на паради

Спутњик нуди преглед потпуно нове руске војне технике која ће бити приказана на Црвеном тргу за Дан победе.

Ruska vojska Moskva parada

За мање од месец дана у Москви ће бити одржана велика војна парада у част 70. годишњице победе у Другом светском рату. Парада ће бити највећа у новијој историји, а свакако највећа у постсовјетској историји Русије.

Возила и оклопна средства која ће бити приказана 9. маја на Црвеном тргу сигурно ће бити међу главним атракцијама. Јавност и у Русији и изван ње заинтригирала је, још у фебруару, најава заменика руског премијера Дмитрија Рогозина да ће на паради бити приказана и потпуно нова опрема која се сада испоручује Оружаним снагама Русије. Иако војни званичници не откривају много о новим типовима наоружања, доста тога се већ зна о појединим новинама које ће продефиловати у парадном строју. Поред возила која су последњих десет година уврштена у наоружање руских оружаних снага, биће приказано и укупно седам возила која никад нису виђена на Црвеном тргу.

Т-14

Нови борбени тенк на платформи „армата“ ће, чини се, бити звезда механизованог дела параде. Тенк који се развија од 2009. у фабрици „Уралвагонзавод“, може се упоредити са аналогним западним моделима, а у неким параметрима је супериоран. Наводно има главну куполу на даљинско управљање, опремљен је новим топом са глатком цеви калибра 125 мм, има потпуно аутоматизован систем за пуњење, одељење за посаду одвојено од контејнера за муницију и композитну вишеслојну оклопну заштиту. Требало би да прође званично тестирање 2016. године, а „Уралвагонзавод“ се нада да ће до 2020. војску снабдети са више од 2.300 оваквих нових тенкова.

Хаубица на самостални погон 2С35 „Коалиција-СВ“

Потпуно нова хаубица на самостални погон 2С35 „Коалиција-СВ“, смишљена да буде наследник типа 2С19 „Мста-С“ (модела с краја осамдесетих који ће се исто тако наћи на паради) такође је заснована на следећој генерацији „армата“ платформе. О овом возилу се не зна много. Стручњаци су писали о првобитном плану да се направи верзија тог оружја са двоструким топом, али има наговештаја да се од тога касније одустало. Знамо да је хаубица калибра 152 и 155 мм такође у стању да гађа копнене циљеве на растојању до 70 километара користећи муницију са прецизним навођењем. Извори указују да ће то оруђе имати аутоматско нишањење и избор пуњења.

Оклопни транспортер БТР „Бумеранг“

Нови оклопни транспортер „Бумеранг“ (ВПК-7829), који треба да замени БТР-82/А,  значајно је модернизована варијанта транспортера из осамдесетих година, има побољшан оклоп, нови мотор, уређаје за ноћно гађање и савремене системе комуникације. Предњи мотор садржи керамичку оклопну технологију, укључујући заштиту од противтенковских граната и мина. Има трочлану посаду и може бити опремљен топом калибра 30 мм који пробија оклоп. Поред улоге транспортера, ово вишенаменско возило моћи ће да служи као носач противтенковских ракета, противваздушни ракетни лансер, оклопно амбулантно возило, командно возило, возило за ватрену подршку и носач минобацача. Како је за војни информативни центар Звезда објаснио војни експерт Иља Крамник, заштитни ниво „Бумеранга“ биће много већи него код његових претходника, а то је обезбеђено специјалним обликом дна возила и унутрашњим слојем.

https://youtu.be/NNepZUqXLjc

БМП „Кургањец-25“

Пешадијско борбено возило „Кургањец-25“ БМП је још један оклопни транспортер заснован на платформи „армата“. Са његовим развојем почело се од нуле — има нову конструкцију са трочланом посадом и простором за максимално седам путника, као и боље услове у одељку за људство, нову активну заштиту Дрозд-2, нове противмере против вођених антитенковских ракетних система и низ међусобно заменљивих компоненти, као и подсистема који омогућују да се заштита прилагоди претњи. Возило има нови аутоматизован систем контроле гађања и наоружано је топом калибра 30 мм, коаксијалним митраљезом калибра 7,62 мм и новим антитенковским вођеним ракетним лансером „Корнет-ЕМ“. Шира производња „Кургањеца-25“ требало би да почне 2016. Као и „Бумеранг“, и „Кургањец“ ће моћи да врши више улога поред тога што ће бити оклопни транспортер.

БТР-МД „Ракушка“

БТР-МД „Ракушка“ је вишенаменски оклопни транспортер, конструисан специјално за коришћење као јуришни транспортер вазухопловних снага. Базиран је на шасији БДМ-4, која је први пут уведена у руску војску 2004. Реч је о амфибији са алумунијумском оклопном љуштуром, НБЦ заштитом и аутоматским гашењем ватре, уз нове системе електронске контроле и навигације. Може да носи 13 особа, а возило је наоружано аутоматским митраљезом калибра 7,62 мм поред система за лансирање димних граната типа „Туча“ калибра 81 мм.

https://youtu.be/2vTDNQYVKWI

К-300П „Бастион-П“

Мобилни систем приобалне заштите „Бастион-П“, који је развила руска компанија „Машиностроеније“ са белоруском фирмом „Техносојузпројект“, способан је да за мање од пет минута распореди противбродске крстареће ракете „Јахонт“ домета 300 км. Та одбрамбена платформа у стању је да уништи скоро све класе бродова, укључујући групе носача. Војни експерт Александар Мозговој рекао је за „Звезду“ да су крстареће ракете „Јахонт“ суперсоничне и да иду брзоном од 2,6 маха. Ракете велике маневарске способности могу да се крећу сложеном путањом лета до висине од 15.000 стопа, а онда да направе заокрет надоле до висине од 10–15 метара изнад нивоа мора. Ракету је тешко детектовати на радару. Када прва ракета стигне до циља, она преноси информације другима.

Bastion-P

„Урал тајфун У“

У 2015. ће се такође први пут појавити вишенаменско оклопно возило отпорно на мине „Урал тајфун У“. Оклопно возило које може да издржи удар муниције калибра 14,5 мм и до 8 кг експлозива конструисано је 2010, а у производњу је ушло прошле године. Има трочлану посаду и може да смести 16 путника, а може бити опремљено да се користи као командно возило, за комуникацију, инжењерију, радијационо, хемијско и биолошко извиђање, поред намене за транспорт људства и опреме. Возило може бити опремљено тешким митраљезима калибра 7,62 мм или 14,5 мм.

Ural-tajfun-U

РС-24 „Јарс“

Интерконтиненталне балистичке ракете РС-24 „Јарс“ са вишеструким независно усмереним бојевим главама (МИРВ) први пут су развијене 2009. године, а биће приказане јавности први пут на овогодишњој паради. Возиће их мобилни транспортер „Камаз“ на 16 точкова. У стању су да носе од четири до 10 независно усмерених бојавих глава. РС-24 „јарс“ је развијена као руски одговор на америчке планове за распоређивање ракетног штита у Европи.

RS-24-Jars

Историјски значај параде

Пре него што буде приказана савремена техника, параду ће отворити колона легендарних ратних тенкова Т-34 уз јединицу тенковских разарача Су-100. Поред горе наведене нове технике, већина наоружања које ће бити приказано на Црвеном тргу 9. маја развијено је и распоређено у руским оружаним снагама током протекле деценије укључујући пешадијско возило „ГАЗ-Тигр“, вишенаменско возило отпорно на мине „Камаз Тајфун“, противваздушни систем С-400 „Тријумф“, противаздушни ракетни и артиљеријски систем „Панцир-С1“  балистички ракетни систем кратког домета 9К720 „Искандер“.

 

Спутник

Напиши коментар