Наоружање

Нови модел руског снајпера МЦ-116М бољи од већине у својој класи

Најновија снајперска пушка МЦ-116М, направљена на бази спортске пушке високе класе, већ се испоручује МУП-у Русије. Како је саопштио званични представник компаније конструктора – туљског Конструкторског бироа алата, постоји и дозвола за њен извоз.

mc-116m

Снајперска пушка МЦ-116М изазвала је велико интересовање код представника безбедносних ресора. Њена главна предност је коришћење композитне цеви, истиче експерт за стрељачко наоружање, творац сајта о оружју world.guns.ru Максим Попенкер:

„Узима се челична цев са танким зидовима, даље се на специјални начин намотава влакно од композитног материјала. То даје отпорност при малој маси и доброј проводљивости метала. Смисао овога је смањење масе и повећање карактеристика на рачун бољег термичног ефекта, када се цев брже хлади. То смањује хабање материјала, зато што је термичко хабање најкритичније. Уз правилно наношење композитног материјала, повећава се чврстоћа цеви и смањује колебање. Тиме се повећава и техничка прецизност оружја“.

Пушка МЦ-116М је намењена гађању отворено распоређене живе силе противника, као и специјалним снајперским операцијама, које захтевају погађање циља једним (првим) високопрецизним поготком. За разлику од снајперске пушке Драгунова (СВД), ово је оружје друге класе, мада СВД заслужује највише похвале и по својим карактеристикама превазилази стране аналоге. СВД је широко коришћена практично у свим операцијама совјетске и руске армије од тренутка уласка у наоружање и била је изузетно поуздан и погодан образац стрељачког оружја.

Ипак, најновија пушка МЦ-116М је инструмент за решавање посебних задатака. Она осигурава ефикасан домет паљбе од 1.200-1.500 метара. Показатељ одустпања приликом коришћења високопрецизних патрона је мањи од једне угаоне минуте. За рад са МЦ-116М потребан је висок ниво припреме стрецла, као и квалитетне патроне.

Ова пушка може да буде тражена у безбедносним ресорима, истиче Максим Попенкер, таквим као што је сепцијални одред МУП-а, ФСБ, ФСО, као и армијски специјални одреди.

Снајперска пушка МЦ-116М је првобитно израђена 1997. године у туљском Централном конструкторском бироу спортског и ловачког оружја на бази 7.62-милиметарске спортске пушке МЦ-116 са једнократним пуњењем, коју су успешно користили руски такмичари на меуђународним такмичењима у стрељаштву. Тренутно се МЦ-116М производи у Тули у огрнаиченом тиражу по специјалним наруџбинама.

Питање шта ће даље куповати безбедносни ресори остаје отворено. Данас неколико руских компанија врши разраду нових видова стрељачког наоружања, између осталог снајперских пушки. Велико интересовање изазива високопрецизна снајперска пушка ОРСИС Т-5000. По својој прецизности она превазилази све руске и већину страних аналога.

 

Извор: Глас Русије

Напиши коментар