Војни полигон

НАТО И БРИТАНЦИ ПОД УЗБУНОМ: Руски носач авиона и нуклеарна крстарица кренули у Средоземно море

Бродска група на челу са носачем авиона „Адмирал Кузњецов“ и нуклеарном крстарицом „Петар Велики“ данас је започела поход ка Средоземном мору

Носач авиона „Адмирал Кузњецов“
Носач авиона „Адмирал Кузњецов“

Бродска група на челу са носачем авиона „Адмирал Кузњецов“ и нуклеарном крстарицом „Петар Велики“ данас је започела поход ка Средоземном мору, наводи се у саопштењу прес-службе Северне флоте.

„У складу са планом борбене обуке поморске флоте Русије, 15. октобра почео је поход групе носача авиона Северне флоте у област североисточног Атлантика и Средоземног мора.“

„Група се састоји од тешког носача авиона крстарице ’Адмирал флоте Совјетског Савеза Кузњецов‘, тешке нуклеарне ракетне крстарице ’Петар Велики‘, великих противподморничких бродова ’Североморск‘ и ’Вицеадмирал Кулаков‘ и бродова за подршку“, наводи се у саопштењу.

Циљ кампање Северне флоте у Средоземном мору биће одговор на пиратство и тероризам, као и обезбеђивање сигурности пловидбе, наводи се у саопштењу.

„Циљ похода је обезбеђивање поморског присуства у оперативно важним областима светског мора. Посебна пажња ће бити посвећена обезбеђивању сигурности поморске пловидбе и других врста поморских привредних активности Русије, као и реаговање на нове врсте савремених претњи, као што су пиратство и међународни тероризам“, пише у саопштењу.

Прес-служба Северне флоте такође је навела да ће се током пловидбе практиковати борбена координација и обука посаде на бродовима, као и заједничке акције снага поморске групе носача авиона и авијације. Планиране су заједничке војне вежбе са бродовима других флота руске морнарице.

БРИТАНИЈА МОБИЛИШЕ ФЛОТУ ЗБОГ ПОХОДА РУСКИХ БРОДОВА

Краљевска морнарица Велике Британије увела је стање повећане готовости након што је објављено да ће руска поморска група на челу са носачем авиона „Адмирал Кузњецов“ проћи дуж британске обале на путу ка Средоземном мору.

Лист „Дејли мејл“ наводи да Британци очекују да ће руски бродови проћи на 1,6 километара удаљености од обале Уједињеног Краљевства и извешће вежбу бомбардовања северно од Шкотске. „Тајмс“ пише да ће за навигацију кретања руских бродова дуж британске обале бити ангажована два британска војна брода „Данкан“ и „Ричмонд“.

У чланку „Тајмса“ такође се наводи да ће поморски патролни авион НАТО-а пратити кретање руске поморске групе у британским водама.

 

Спутњик

Коментари (1)

  1. Elaine каже:

    A bit overkill, the USA has wreaked more havoc within modern Europe and inflicted more human misery than Russia ever has. Really, what a great sight to see, the Russian Navy Fleet !!!!! Wave and goodwill to them!!!

Напиши коментар