Србија

Највиши исламски минарети Евроазије – у срцу Србије!

ПЕШТЕРСКО село Делимеђе у тутинској општини има највеће минарете не само на Балкану!

Саграђени су 2009. године као део новог исламског центра у селу, високи су по 77,24 метара и далеко надмашују све постојеће џамије на Балкану, али и шире. Готово на целом евроазијском континенту.

Поређења ради, највиши минарет у западној Европи – минарет Фитја џамије у Стокхолму – висок је само 32,5 метара.

Минарет највеће џамије у ЕУ, џамије у Ротердаму, висок је једва 25 метара.

На истоку од ЕУ, исламски центар „Срце Чеченије“ у Грозном, који је отворен 2008. године, има такође скромнији минарет – од 62 метра.

Минарети из Делимеђа виши су и од чувеног Кутуб минарета у Њу Делхију који је висок 72,5 метара.

Виши су и од највишег минарета централне Азије, Калон минарета у Бухари који досеже свега 47 метара.

Иначе, чеченски минарет је до 2009. године био шампион Евроазије. Све док му центар у Делимеђама није преузео примат.

Минарети Делимеђа су виши и од највиших минарета јужне хемисфере. Чак и од мунаре џамије у Јоханесбургу коју је недавно подигао турски бизнисмен, Али Катирџиоглу.

У нашем региону, највиша џамија у Босни и Херцеговини је џамија у Бугојну са минаретом од 70 метара за чије је фарбање био ангажован алпинистички тим из Зенице.

Највиша џамија у Републици Српској налази се у Сјенини код Добоја са минаретом од 53,5 метара.

Међутим, Приштина има амбиције да надмаши минарете у Делимеђама. Исламски поглавар Косова, Наим Трнава, је октобра 2012. положио камен темељац за „највећу џамију на Балкану“ која ће се простирати на 8.000 квадратних метара. Висина њених минарета још је тајна.

Иначе, апсолутни светски рекордер у висини је минарет џамије Хасана II у Казабланки, у Мароку.

Висок је 210 метара. Иначе, Техеран има амбицију да Мароканцима преузме „титулу“. Јер, у главном граду Ирана се подижу минарети чија је планирана висина 230 метара!

Архитекта делимеђанских минарета је Мухарем Крушко који живи у Маглају, бивши је грађевинац који је радио у Хрватској. Са 230 изграђених мунара, углавном у послератној БиХ, 76-годишњи Крушко је апсолутни светски рекордер.

Први минарет је изградио 1966. године у Глухој Буквици. Крушко је власник зидарско-фасадерске радње у Миљановићима код Тешња, кантон Зеница, са шест зидарских екипа.

Минарети у Делимеђама су део још увек незавршеног исламског центра у овом селу које са 88 домаћинстава има мање од 300 пунолетних становника. Село има основну школу и пошту.

У прилогу о изградњи исламског центра у Делимеђама, тузланска телевизија је известила да је ова џамија „махом грађена добровољним прилозима мештана и многих Санџаклија који живе и раде у БиХ, Америци, Канади, Аустралији и земљама западне Европе. Ради се о веома успешним пословним људима који потичу из овог краја“.

Делимеђе су иначе познате по свом великом вашару а у исламском центру се одржава и годишњи „Фестивал ислама“.

Пре изградње џамије у Делимеђама, највиши минарет на Балкану је био минарет Хусеин-пашине џамије у Пљевљама, завршен 1594. године као задужбина Хусеин-паше Бољанића, пореклом из тог краја.

Поређења ради, Храм Светог Саве у Београду, без крста, висок је 70 метара а са крстом досеже 82 метра. Највише католичко здање у Србији, црква Безгрешне девице Марије у Бачкој Тополи, висока је 72,6 м, а црква „Име Маријино“ у Новом Саду до 72 метра.

„Палата Албанија“ у Београду висока је „свега“ 58 метара.

 

Извор: Факти

Коментари (3)

  1. eh Vucko каже:

    To kad pada pada lepo…

  2. Корнелиjе Кодреану каже:

    Доле ислам.

  3. Svetionik каже:

    Ma nije ovo nista. Videcete sta ce tek napraviti na Savi. Pisace se o nama i bicemo poznati celom svetu po najvisim minaretima. Sve to uz pomoc nase brace arapa. Ne zvao se ja Vucko…. 😉

Напиши коментар