Војни полигон

Најновији руски ловац ПАК ФА као „летећи робот“

Руски ловац пете генерације Т-50 (ПАК ФА) фактички је „летећи робот“, код којег пилот представља само један део авиона, изјавио је за РИА „Новости“ саветник првог заменика генералног директора концерна „Радиоелектронске технологије“ Владимир Михејев.

Suhoi-T-50-PAK-TA

Према плану, серијска производња новог ловца требало би да почне 2016. године, а сада су у току тестирања. Засад само један земља на свету има у саставу свог наоружања ловце пете генерације. То су САД са авионима F-22 и F-35.

Коришћење композитних материјала и иновативне технологије, аеродинамичка структура авиона и особине мотора чине да је ПАК ФА изузетно тешко уочљив за радаре и друге локационе системе.

„ПАК ФА је већ у извесној мери летећи робот, у којем пилот обавља не толико функцију управљања колико представља један од саставних делова летелице. То значи да је реакција пилота већ укључена у структуру управљања“, објашњава Михејев.

Према његовим речима, ПАК ФА бисмо могли такође да назовемо „паметним“ авионом, јер он има „паметан омотач“ који, осим функције пилотирања, фактички преузима улогу инструмената и помоћних система. 

„Ако погледамо, на пример, граничне плоче на крајевима крила, онда је, са једне тране, то део крила, а са друге је то станица за активну одбрану ’Хималаји’. Она се налази у самом крилу и обезбеђује не само одређене карактеристике при летењу, него и заштиту: ствара сметње и служи као радар“, изјавио је саговорник агенције.

 

Руска реч

Напиши коментар