Свет

Нацисти потпуно разбијени: Украјинци у повлачењу побили 3 камиона својих војника

ДНР ће престати да поштује Минск-2 ако Украјинци не престану да туку њене градове

donjeck-rat-dnr

The New York Times: У Артјомовску деморализовани украјински војници, који су преплавили тај град после повлачења у нереду из Дебаљцева, жале се на нестручност надређених, безизлазан положај и ужасне губитке

Џејмс МАРСОН, заменик првог човека московског одељења америчког листа The Wall Street Journal: „Порошенко је саопштио да је погинуло шест војника приликом повлачења из Дебаљцева. Лекар с којим тренутно разговарам каже да су пред његовим очима дигли у ваздух три камиона у којима су се налазиле десетине људи“

Доњецка Народна Република могла би једнострано да престане да поштује минске споразуме, ако се настави гађање положаја устаника од стране кијевских снага, изјавио је у четвртак други човек армије ДНР Едуард Басурин.

„Ако украјинске оружане снаге не престану да гађају предграђа, градове и друга насељена места у ДНР, као и положаје армије ДНР, једнострано изјављујемо: престаћемо да поштујемо минске споразуме“ – рекао је Басурин на брифингу.

Штаб устаника је саопштио да се нагло повећавају напади украјинских снага.

„Током јучерашњег дана украјинска страна је код Доњецка 51 пут користила оружје (повећање интензитета 2,5 пута), д тога су вишецевни ракетни бацачи коришћени четири пута, артиљерија 32 пута“ – речено је агенцији РИА новости у штабу устаника.

По речима устаника, готово пола тих напада извршено је на доњецки аеродром.

„У рејону аеродрома града Доњецка положаји армије ДНР су гађани 23 пута (троструко повећање), укључујући 12 артиљеријских напада“ – наводи се у саопштењу штаба устаника.

У нападима је погинула једна жена.

У међувремену, председник ДНР Александар Захарченко изјавио је да устаници у потпуности контролишу насељена места око Дебаљцева, које је постало центар пропасти украјинских јединица.

У „дебаљцевском џепу“ украјинска армија је изгубила своје најбоље јединице и оставила рањене војнике да умиру, казао је он.

„Украјина је изгубила своје најбоље јединице које је имала, као и велику количину технике и муниције“ – истакао је Захарченко.

Јуче у Дебаљцеву Козачка национална гарда је уз борбе заузела стратешки важно саобраћајно чвориште, које је у народу прозвано „Крст“.

Козаци тренутно одвозе освојену технику и муницију, а такође скупљају тела погинулих украјинских окупатора, од којих многи нису погинули од руку устаника, већ од метака које су им испалили у леђа одреди за спречавање повлачења из Десног сектора, што је потврдио један од козака који је учествовао у борби.

Такође, устаници су пронашли огромну јаму с фекалијама у градском јавном тоалету, где су украјински окупатори бацали тела својих погинулих бораца.

У Артјомовску, деморализовани украјински војници који су преплавили тај град после повлачења у нереду из Дебаљцева, жале се на нестручност надређених, безизлазан положај и ужасне губитке, пише The New York Times.

Украјински војници у Артјомовски се напијају, на централном тргу се чују пуцњи. Многи војници стоје на улицама са оружјем и флашама с алкохолом у рукама, извештава дописник америчког листа.

„Порошенко је саопштио да је погинуло шест војника приликом повлачења из Дебаљцева.

Лекар с којим тренутно разговарам каже да су пред његовим очима дигли у ваздух три камиона у којима су се налазиле десетине људи“ – написао је на свом Твитер профилу Џејмс Марсон, заменик првог човека московског одељења америчког листа The Wall Street Journal.

Лист наводи речи украјинског војника Игора, који се тренутно налази у болници у Артјомовску.

Ево шта се одиграло пред његовим очима:

„Повлачење није било организовано. Возила су претицала једно друго. За њима је јурило борбено возило пешадије сепаратиста. Шеснаест момака из нашег камиона је буквално покосила митраљеска ватра“ – испричао је украјински војник.

Саговорници америчког листа су потврдили да повлачење снага није било организовано.

„То није било повлачење. Повлачење подржава артиљерија, а све се одвија унапред утврђеном маршрутом. Нас су напустили“ – истакао је Игор.

Лидер ДНР Александар Захарченко је саопштио да  су Оружане снаге Украјине у Дебаљцеву имале 3-3,5 хиљаде мртвих.

Устаници тренутно скупљају лешеве како би их предали украјинској страни.

 

Извор: Факти

Напиши коментар