Србија

На Јеленској стени подигли крст висок 18 метара који светли у мраку

Крст је видљив и ноћу, јер је тада осветљен, уз помоћ електричних каблова постављених дуж његових ивица – каже председник Месне заједнице Кучево, Станислав Миладиновић

На брду Јеленска стена у близини Кучева, постављен је метални крст висок 18 метара и тежак три тоне, који представља највећи симбол православља у источној Србији.

У израду овог крста, чија је конструкција направљена у Охриду, уложено је 5.665 евра, које су заједнички обезбедили Месна заједница, грађани општине Кучево и бројни донатори. Крст је постављен на видном месту, на Јеленској стени, са које се пружа панорамски поглед на околне хомољске пределе.

– Крст је видљив и ноћу, јер је тада осветљен, уз помоћ електричних каблова постављених дуж његових ивица – каже председник Месне заједнице Кучево, Станислав Миладиновић.

Место на којем је крст постављен назван је по пастирици Јелени, за коју житељи Кучева верују да је заиста постојала.

– Легенда о овој пастирици можда је и истинита, јер је приликом извођења радова овде пронађен прстен, за који се сматра да га је она носила и изгубила – каже Миладиновић.

Он наводи да су непосредно након постављања крста поједини покушавали да ишчупају каблове, искључе струју и да развале кутију у којој је постављен сензор за паљење осветљења. Ипак, такви су брзо откривени и спречени да остваре своје вандалске намере.

Житељи Кучева намеравају да простор око крста на Јеленској стени уреде и од њега направе излетиште привлачно за туристе. У овом делу планира се изградња етно-села, каменог амфитеатра, игралишта за децу, ресторана и паркинга.

Коментари (3)

 1. Aleksandar каже:

  Odlican primer i dobro je to sto je uradzeno.

 2. boki012 каже:

  Pozz Mala ispravka,mesto se zove Jelena stena,nije Jelenska stena

 3. boki012 каже:

  ( Jelena Stena )
  Jedan siromašan čovek čuvao je ovce sa svojom kćerkom jedinicom, Jelenom. Siromašni otac sedeo je na kamenu i pravio korpu od vrbovog pruća. Njegova kćerka Jelena je sedela pored njega i zabavljala se pletući čarape. U neposrednoj blizini pasle su ovce, a Jelena bi s vemena na vreme bacala pogled na njih. U jednom trenutku ona spazi veoma lepo cveće, koje je prolećni vetar povijao, čas na jednu čas, na drugu stranu. Jelena na trenutak ostavi pletivo i potrča da ga ubere. Tek što je stigla i ubrala buket cveća, na nju se sruči velika stena, prignječi je i odnese u Pek. Otac, koji je video kada je stena počela da se kotrlja ka njegovoj kćerki, iz sveg glasa je vikao: “Jelena, stena, Jelena, stena, čuvaj se, Jelena, stena pada…” Jelena je nastradala od te stene.Njen otac,u spomen na svoju kćerku, nazva to mesto Jelena stena. Brdo pored Kučeva i danas nosi to ime.

Напиши коментар