Историја

На данашњи дан 1918. први пут се чуо „Марш на Дрину“ на улицама ослобођеног Ниша

На данашњи дан 1918. „Марш на Дрину“ српског композитора Станислава Биничког је први пут одјекнуо улицама Ниша, тек ослобођеног у Првом светском рату. Уз звуке марша победоносно је корачала Дринска дивизија славне српске војске.

Prvi svetski rat

На Дрину (познат и као „Марш на Дрину“) је традиционални српски марш који је компоновао Станислав Бинички у Ваљеву почетком Првог светског рата у част победе српске над аустроугарском војском на Церу и команданта Гвозденог пука Миливоја Стојановића. Ова песма постала је симбол храбрости Срба у Првом светском рату, који су, упркос великим губицима у људству, из тог рата изашли као победници. Победа малобројне српске војске над надмоћном аустроугарском војском истовремено је и прва победа савезничких сила у Првом светском рату.

Иво Андрић је 1961. године у Шведској на доделу Нобелове награде понео композицију „На Дрину“. Дело је изазвало велику пажњу шведске јавности и до данас једно је од најслушанијих дела у Шведској.

Швеђани су најзаслужнији за пораст популарности марша 60-их година 20. века. Године 1964. снимљен је и филм „Марш на Дрину “ у режији Жике Митровића.

Године 1964. српски новинар и песник Милоје Поповић написао је и текст за марш.

Обраде

Године 1966. холандска група „The Spotnicks“ снимила је обраду „Mарша На Дрину“, а исте године марш је обрадила и британска група „The Shаdows“. Немачки музичар Џејмс Ласт (нем. James Last) 1968. снима обраду композиције.

Од домаћих музичара обраду песме је обрадила група „Смак“ 1982. Марш је обрадио и Бранимир Штулић.

https://www.youtube.com/watch?v=7R8wdJkJ4SA

Коментари (2)

  1. Милорад Церовић каже:

    Да ли би Срби побиједили моћну Аустро-угарску, ослбодивши Србију,Босну,Црну Гору и Хрватску, да их је предводио неко ко није служио војни рок ???

    1. Dragan Milošević каже:

      Ne bi nikad.

Напиши коментар