Србија

Минимална уплата по највећој тарифи

Пише: Игор Милановић

Да би Демократску странку извукао из финансијске дубиозе, Драган Ђилас је наредио принудно узимање добровољних прилога од свих функционера те странке. Истовремено он пљачка и Београђане од којих планира да узме преко две милијарде евра за започињање изградње метроа по пројекту који је одбачен пре једне деценије, процуреле су и добро чуване информације о томе како је Бус Плус финансиран парама отетим од грађана током деведесетих година.

Драган Ђилас у акцији принудне наплате добровољних прилога и пљачке београђана

Златко Минић, заменик председника одбора Агенције за борбу против корупције, у свом извештају од 25. јуна 2012. године навео је да је за потребе финансирања изборне кампање, Демократска странка потрошила укупно 468 милиона динара, од чега је 260 милиона кредит узет од Развојне банке Војводине. У међувремену се десило нешто што пре мање од годину дана нико није очекивао – Развојна банка тражи да се кредит врати, па је блокирала рачуне Демократске странке!

У тренутку узимања кредита врх ДС-а је сматрао да ће победити на прошлогодишњим мајским изборима, остати на власти и тако утицати на РБВ да се дуг отпише. Уместо тога, жути су на републичком нивоу отишли у опозицију, а нова власт је преузела контролне инструменте Народне банке Србије и притисла Развојну банку Војводине, где покрајински део Демократске странке води главну реч, да крене у наплату свих кредита од несавесних дужника. На удару се тако ненадано нашла и Демократска странка.

Нови председник демократа Драган Ђилас је, да би обезбедио средства за отплату дуга, прогурао на председништву странке одлуку да се сви чланови позову да “добровољним” прилозима помогну странци да се извуче из блокаде. Тешко ономе ко не буде дао “добровољни” прилог!

Да се не ради ни о каквој добровољности, већ о строго уређеној обавези, показује и табела са процентима колико ко треба да уплати, коју је председништво ДС-а доставило пратијским одборима. У њој се помиње “минимална уплата”, а у образложењу се наводи и следеће: “Уколико је члан обавезан по више функција, исплаћује износ по највећој тарифи/функцији”.

По овоме су чланови председништва у обавези да дају једномесечна примања по свим основама, директори ЈКП, ЈП, фондова, института, клиника и осталих установа на свим нивоима, који су на функције дошли као кадрови ДС-а, дужни су да уплате једно месечно примање, колико плаћају и председници општина, градоначелници, чланови већа, председници ресорних одбора, заменици и помоћници на општинским и градским нивоима. Месечни паушал дужни су да уплате одборници у скупштинама, председници, заменици и чланови управних одбора, док републички и покрајински посланици треба да плате укупна месечна примања по свим основама. Заменици, помоћници и саветници функционера на свим нивоима морају да уплате половину месечних примања, док по 20 одсто месечног прихода плаћају запослени са високом и средњом стручном спремом. Коначно, учетвртом кругу ће на плаћање бити позвани сви чланови Демократске странке, мада у њиховом случају централа нема могућности да их на то и приволи.

Онај ко се од изабраних и постављених лица из редова ДС-а не одазове позиву на “добровољно” плаћање биће искључен из странке и смењен са функције. С обзиром да се људи уцењују радним местом овакво понашање председништва Демократске странке представља класичан пример мобинга.

Сам Ђилас је већ уплатио 800.000 динара, а тврди и да је као залогу да ће ДС исплатити целокупни дуг ставио хипотеку на свој стан у Милешевској улици у Београду. Као тренутно пребивалиште градоначелник Београда наводи стан у Улици патријарха Варнаве, док је за јавности већ познату кућу на Дедињу признао како је она у власништву једног од предузећа у коме је он сувласник.

И Душан Елезовић, председник Извршног и Покрајинског одбора ДС-а, такође је под хипотеку ставио један од својих станова у улици Соње Маринковић 2 у Новом Саду, површине 80 квадратних метара и процењене вредности од 95.000 евра. С обзиром на свеукупне приходе и Ђилас и Елезовић су крајње скромно помогли странку.

Један од значајних извора прихода београдског градоначелника, кога у граду, али и у странци због аутократског стила владања све чешће зову “ДраголфЂитлер”, јесте и електронски систем наплате карата у градском превозу, такозвани Бус Плус. Због тога је веома интересантно сазнати како је конзорцијум који је одабрао Ђилас за овај пројекат дошао до пара потребних да се систем уведе.

Независни анонимни тим за борбу против организованог међународног криминала и прања новца грађанске иницијативе “99 посто” обелоданио је прва сазнања после једногодишње истраге о повезаности политичара и финансијских експерата из Србије са прањем прљавог новца из такозване афере HYPO, кроз кредитирање конзорцијума Бус Плус. Да подсетимо, афером HYPO је утврђено да је под управом политичара од 2000. године, преко приватних банака у земљи и иностранству опрано преко 100 милијарди евра од грађана Србије и Хрватске опљачканог новца током рата деведесетих.

Истрагом је утврђено и да је Ерсте банка, у Србији основана средином 2005. године, преузела већински део акција Новосадске банке, најстарије финансијске институције у нашој земљи, основане 1864. године. Ово преузимање је плаћено новцем опљачканим током рата деведесетих година. Од децембра 2005. године, када Новосадска банка мења име у Erste Bank а.д. Нови Сад, почиње интензивни процес прања новца кроз пословање са становништвом, локалним заједницама и малим и средњим предузећима.

Доласком Александра Влаховића 2006. године у Ерсте банку, тада већ бившег министра за економију и приватизацију, и тадашњег директора Београдске трговачке коморе, купљено је преко 1.300 друштвених предузећа опљачканим новцем.

Влаховић је заслужан и за улазак многих других приватних банака основаних сумњивим капиталом, као што су: Credit Agricole Bank и Findomestic Bank; али и страних мултинационалних компанија као што су: PepsicoMeggle и друге, којима је мимо закона омогућио да дођу до пољопривредног земљишта и извора воде.

Истрагом удружења “99 посто” је утврђено да постоји основана сумња да је опљачканим новцем деведесетих кредитирана и куповина целокупне опреме Бус Плус-а и њене уградње, са укупно 2,2 милиона евра, и то од ERSTE GCIB Finance I.B.V. FRED из Холандије и од ERSTE BANK а.д. Нови Сад кредитом од 116.176,24 евра и 50.000.000,00 динара, а само на основу залога од 500 евра оснивачког улога Apex, предузећа основаног непосредно пре тога, начије чело је постављен Вељко Влаховић (рођен 1981. године), унук истоименог некадашњег комунистичког лидера.

Пошто је Бус Плус запао у проблеме због бојкота Београђана, Драган Ђилас се досетио како да уради другу пљачку. Готово у пуној тајности градски одборници су пристали на измену Статута ГСП-а којом је овом јавном предузећу одузет монопол на превоз путника у главном граду.

Сада ће јавни превоз моћи да обављају и мала приватна предузећа, која то и данас чине за потребе ГСП-а. Главна разлика је у томе што ће убудуће сва та предузећа моћи да конкуришу директно код градског секретаријата за јавни превоз и да у перспективи потпуно из посла истисну ГСП.

Међу тим фирмама, које за свој лични интерес протежира Драган Ђилас, налази се и предузеће чији је власник директор Ласте Велибор Совровић, док је Ђиласов фаворит овдашња подружница Веолиа транспорта, интернационалне корпорације која је већ преузела јавни транспорт у многим осталим банана земљама у “транзицији”, а чије је седиште на неким егзотичним острвима.

Кредите за овај подухват опет ће дати Ерсте банка од новца који је својевремено изнет из Србије. Иначе, Hypo Alpe Adria банка је по налазима хрватског новинара Домагоја Маргетића из децембра 2012, са 6,3 милиона евра већ кредитирала Ласту АД, што је већ предмет истраге CSI Hypo истражног тима.

Највећа нова пљачка, коју су смислили Ђилас и његов тим је наводна изградња метроа у Београду. Француска компанија Egiis је израдила студију такозваног лаког метроа, а пошто су трошкове њене израде (око три милиона евра) платили Французи, они инсистирају да заузврат Београд од њихових компанија за 1,5 милијарди евра купи возила за будући метро.

Најгоре је то што је поменута студија васкрснуће Белам пројекта од пре десет година, који је својевремено проглашен за најгори пројекат изградње метроа икада урађен у целом свету. Зато ће сада Ђилас и градска власт Београђане да задужен за додатних две милијарде евра (само за изградњу прве фазе), од које суме ће бар пола милијарде евра да оде у џепове градоначелника и његових саучесника.

Коментари (1)

  1. Todorov Borislav каже:

    Sto Zveki nije na slobodi. uuuuuuuuufffffffffff.

Напиши коментар