Наоружање

Ловац-бомбардер Су-34 обара и оно што лети десет километара изнад њега

Ради једнако ефикасно у било које време дана и у било каквим временским условима – такве су могућности новог руског тактичког бомбардера Су-34, NATO назив је Fullback, а руски – „паче“, због облика носа

Su-34

Током изненадне провере борбене готовости јединица Северне флоте, те машине су дигле велику прашину на Арктику и на небу изнад Балтичког мора. То је и разумљиво. Јер „хибрид“ ловца и бомбардера може с истом лакоћом да изводи акробације и ракетно-бомбардерско нападе на добро заштићене објекте.

Почетак активног коришћења Су-34 у војсци означио је нову епоху у развоју руске војне авијације. Авион ће заменити претходну генерацију тактичких бомбардера Су-24 (324 комада) и чак у већој мери стратешке бомбардере Ту-22М3.

По борбеним карактеристикама Су-34 је знатно ефикаснији од претходника, због чега их је једноставно потребан мањи број.

У оквиру државног програма наоружања до 2020. године Ратно ваздухопловство Русије добиће најмање 200 таквих авиона.

Само ове године пилоти ће добити 16 Су-34 – саопштио директор за програме војне авијације Обједињене корпорације за производњу авиона Владимир Михајлов..

Није случајно што овај авион, јединствен у својој класи, на Западу зову Fullback.

Тај авион одлично комбинује могућности тешког ловца и носача ракета и бомбардера, а модерну технику – с комфором. Док се авион не подигне на висину 11 хиљада метара, пилоти практично не осећају оптерећење и могу већи део лета да проведу без маске с кисеоником. Кабина је опремљена свиме што је потребно за далеке летове – има тоалет и мини кухињу с микроталасном пећи, има и довољно простора за одмор. За разлику од Ту-22М3, постоји могућност да се устане са места, да се исправи свом дужином.

Sukhoi-Su-34

Моћни авион је специјализован за уништавање добро заштићених циљева, ноћу и дању, у најтежим временским приликама, у условима снажних електронских сметњи и противваздушне одбране.

У варијанти с нормалном тежином (39 тона) даљина лета Су-34 износи 4.000 километара. Са додатним резервоарима за гориво – 7.000km. Су-34 је спојио у себи искуство борбене примене ударних авиона у локалним конфликтима.

Први пут у историји авијације кабина тактичког бомбардера направљена је као чврста оклопна капсула. Посада и мотори авиона заштићени су оклопом од титанијума дебљине 17 милиметара.

Одлика Су-34 је други радар за контролу задње полусфере – систем на време упозорава посаду на опасност и, по потреби, одговара диригованим ракетама на покушај непријатељског ловца да удари с леђа.

Су-34 може да носи осам тона оружја. Има уграђен топ калибра 30mm, бомбе и недириговане ракете, високопрецизни систем са авионским диригованим бомбама и ракетама „ваздух-земља“ – различитих по маси и намени. Осим ударног наоружања, авион може да носи и контејнере за електронску борбу, додатне резервоаре за гориво, контејнере за мале терете и авио опрему за ваздушну опрему идентичну као и ловац Су-27.

Су-34 може да погоди мету која лети 10 километара изнад њега. Домет гађања му је 150 километара.

Су-34 је први пут коришћен током рата у Јужној Осетији 2008. године. Авион се користио за покривање дејстава ударне авијације, водио је електронску борбу са системима грузијске ПВО.

У борби са електронским системима грузијске армије, Су-34 је стварао сметње које су онемогућиле грузијске зенитне ракетне системе да се успешно боре. Извели су ракетне нападе на најопасније зенитно-ракетне системе „Бук“ и С-125. Уништили су кључну грузијску радарску станицу 36Д6-М код села Шавшеби поред Горија, потпуно „ослепевши“ цео систем противваздушне одбране те земље.

Оклопна заштита кабине и најважнијих делова авиона омогућава Су-34 да издржи тежа оштећења у поређењу с другим авионима те класе. Да делује буквално испред војске која напада или се брани. А велике могућности за модернизацију му гарантују рок трајања од 30-35 година

 

Извор: Факти

Напиши коментар