Србија

Краљ Александар I хтео да укине ћирилицу!

Краљ „Ујединитељ“ је 1929. године размишљао да предложи потпуно укидање ћирилице у Југославији и да се пређе на латиницу како би ојачао дух југословенства

Краљ Александар I Карађорђевић у народу прозван „Ујединитељ“ први је краљ Југославије, а пре тога регент краљевине СХС је предлагао укидање ћирилице и потпуни прелазак на коришћење латинице, јер је сматрао да ће то писмо учинити дух југословенства јачим.

Према историјским записима у Архиву Србије стоји запис дешавања у 1929. години, а у њему поред оснивања краљевине Југославије и крунисање Александра I Карађорђевића за краља Ујединитеља записано је и да је сам краљ размишљао и предлагао укидање ћирилице.

У поменутом запису у месецу октобру стоји да је краљ Александар I планирао укидање ћирилице и прелазак на латинично писмо, а све у циљу јачања духа југословенства, тада се још видело разједињених народа Срба и Хрвата.

– Краљ Александар I је чврсто веровао у идеју Југославије те није искључено да је размишљао о опцији укидања ћирилице иако такав предлог званично никада није предложен – каже историчар Миле Бјелајац.

Није тајна да је краљ Александар I Карађорђевић чврсто веровао у идеју Југославије и чинио све да што је могуће више уједини Србе, Хрвате и Југословене, а да све није тако бајно показало се и на баналном примеру када је фудбалска репрезентација Југославије путовала у Монтевидео на СП и када су фудбалери из Хрватске бојкотовали национални тим, па су на пут ишли само Срби.

Подсетимо Александар I Карађорђевић наследник је Петра I Ослободиоца и носио је титулу краљ од Југославије, а убио га је у атентату у Марсељу 9. октобра 1934. Владимир Георгијев Керин, звани Владо Черноземски.

Зашто је краљ Александар жртвовао средњовековни град Жрнов?

Коментари (6)

 1. Милан каже:

  Најгори изроди су династије Карађорђевић(убице Срба) и Петровићи(убице Куча)

 2. gaga каже:

  Karadjordjevici su najgora Srpska dinastija .Srbija treba da bude monarhija ali za kaznu treba proglasiti dinastiju Petrovic i ustoliciti ih u beogradu!Time bi se popravile 2 stvari vratila bi se Crna Gora i kaznili Karadjordjevici!Ovo sto kazem mislim na sve zrtve koje je srpski narod podneo zbog njih i njihovih nepromisljenih koraka od 1903.pa 1917 pa 1939 …ljudi koji znaju sta s edesilo u tim godinama znaju o cemu govorim!

 3. Милан каже:

  Јао, убио га је бугарин

 4. Иван М. каже:

  Да га није убио усташа, овде испаде да га је Рус убио!

 5. Корнелиjе Кодреану каже:

  Масонски слуга и изрод, кад jе одслужио своjе газде су га рокнуле!

  1. mitar каже:

   Tako je brate Srbine! Nije mi ga zao!

Напиши коментар